Nastavak suđenja

Nastavljeno suđenje Mili Puljiću

Vijesti / Crna Kronika | 13. 09. 2017. u 11:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Mostaru, svjedok Obrane je rekao da su na prvoj liniji razgraničenja u Šantićevoj ulici bile postavljene profesionalne postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje su “dovedene sa strane”.

Mario Bago, nekadašnji pomoćnik za sigurnost Druge bojne HVO-a, objasnio je da je od 30. juna 1993. godine Druga bojna bila raspoređena uz rijeku Neretvu, te da nije sudjelovala u velikim borbenim djelovanjima, javlja Detektor.ba.

“Mi smo bili raspoređeni u jednom dijelu Šantićeve ulice u Mostaru, ali to nije bila prva linija, niti smo imali velikih borbenih djelovanja. Među pripadnicima Druge bojne je bilo starijih ljudi, ljudi koji nikada nisu učestvovali u vojnim obukama, tako da mi nismo bili spremni za takve položaje”, kazao je Bago.

Prema svjedoku, zapovjednik Druge bojne je bio Mile Puljić, koji nije imao ingerencije, niti je mogao ikome da naredi da se bilo tko privede.

“Ja za tako nešto nikad nisam čuo dok nisam pročitao ovu optužnicu. Privodila je Vojna policija HVO-a. Oni su jedino bili zaduženi za to”, rekao je svjedok.

Mile Puljić, nekadašnji zapovjednik Druge bojne Druge brigade HVO-a, optužen je za zločin protiv čovječnosti počinjen nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara. Prema optužnici, pripadnici Druge bojne su u svibnju 1993. odveli dvije osobe u nepoznatom pravcu, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2007. i 2008. godine.

Puljiću su na teret stavljena i nezakonita hapšenja i zatvaranja u logore, kao i upućivanje civila na prisilne radove.

Na upit da li je znao za postojanje “Heliodroma”, svjedok je odgovorio potvrdno, pojasnivši da su tamo bili zarobljeni vojnici, pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Nastavak suđenja zakazan je za 4. listopad

Kopirati
Drag cursor here to close