potpora

Nastavak podrške EU procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH

Vijesti / Flash | 21. 12. 2016. u 15:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Izaslanstva Europske unije u BiH i Ministarstva financija i trezora BiH potpisali su Ugovor o financiranju aktivnosti tužiteljstvu i sudova u Bosni i Hercegovini na rješavanju predmeta ratnih zločina. Potpisivanjem ovog ugovora vrijednog 7.438.000 eura osigurana je podrška procesuiranju predmeta ratnih zločina u 15 tužiteljstava i osam sudova u razdoblju od ožujka 2016. do veljače 2019. godine.

U priopćenju Izaslanstva EU u BiH se navodi da ovaj događaj obilježava početak implementacije projekta „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“ - IPA 2013, koji predstavlja nastavak podrške procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH u okviru paketa pomoći IPA 2012/2013 u ukupnom iznosu od 14,8 milijuna eura namijenjenih financiranju plaća sudaca, tužitelja i dodatnog osoblja koji rade na rješavanju predmeta ratnih zločina u nadležnim sudovima i tužiteljstvima u BiH, kao i za materijalne troškove ovih pravosudnih institucija nastalih pri procesuiranju ratnih zločina.

Sveukupni cilj ove podrške je smanjenje broja predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenima u tužiteljstvu (tzv. KTRZ predmeta) za 50 posto u razdoblju od pet godina.

Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina je konstatiralo da je provedbom projektnih aktivnosti ostvareno smanjenje broja predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima (KTRZ) za 15 posto do sredine 2015. godine, čime je ispunjen postavljeni cilj za prvu fazu ovog projekta. Zaključno sa srpnjem 2016. godine, ukupan broj neriješenih predmeta ratnih zločina je smanjen za 23,4 posto, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close