Sarajevo

Nastava u školama će započeti intoniranjem himne

Vijesti / Flash | 24. 08. 2016. u 17:33 Sa. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastava u osnovnim i srednjim školama s područja Kantona Sarajevo ovu, a i sve sljedeće školske godine i polugodišta započinjat će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Ovo je jedan od zaključaka današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra za obrazovanje, znanost i mlade KS Elvira Kazazovića s akademicima i članovima posebnog stručnog tijela Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava koje je predvodio njegov doskorašnji predsjednik Smail Čekić.

Učenici moraju učiti o opsadi Sarajeva

Razgovarano je o provođenju Inicijative nevladinih organizacija ''Istina o genocidu i opsadi grada Sarajeva'', o uvođenju promjena u nastavne planove i programe u osnovnim i srednjim školama te Zakona o obrazovanju KS-a. Jednoglasno je podržan početak realizacije ove inicijative čiji je predlagač Sejfudin Tokić, vanjski suradnik Instituta.

''Danas smo razgovarali o nekim propustima u našem obrazovnom sustavu, kao i o radu ovog Instituta koji je članica Univerziteta u Sarajevu, njihovoj poziciji u procesu obrazovanja i edukaciji u Kantonu. Suglasili smo se da udžbenička politika u KS nije adekvatna vremenu u kojem živimo, jer su naši prethodnici izbjegli mogućnost da naša djeca uče pravu istinu koja se dogodila u Sarajevu i Bosni i Hercegovini'', naveo je premijer Konaković.

Naglasio je i kako naša djeca moraju učiti o opsadi Sarajeva, o njegovom stradanju, o genocidu u Srebrenici, mnogo više o zločincima koji su u međunarodnim pravnim procesima odgovorni, osuđeni i leže u zatvorima.

''Mi ćemo se pobrinuti da već u ovoj školskoj godini na određeni način utječemo na sadržaj udžbenika prema kojima naša djeca uče'', kazao je premijer Konaković.

Jačanje svijesti o državi

Objasnio je i da uvođenje intoniranja himne ima za cilj da ojača svijest naše djece o važnosti naše države, njenih obilježja, njene zastave.

''Ovo je početak naše vrlo ozbiljne suradnje s Institutom s kojim želimo da poziciju bosanske povijesti, bosanskog jezika koji nije adekvatno tretiran u našim udžbenicima, zastupljenosti bosanskih književnika u njima, bitno ojačamo i stavimo ih na mjesto kakvo oni to zaslužuju'', najavio je premijer Konaković i dodao da istina koja se ne čuje dovoljno iz Kantona ohrabruje i one snage koje u udžbenicima u RS-u pišu da su osuđeni ratni zločinci ustvari heroji.

Smatra da u BiH trenutno postoji mnoštvo izvitoperenih činjenica kao i da neće dozvoliti da u udžbenicima piše da se u BiH dogodio građanski rat. Također je naglasio da će Vlada KS-a već u ovoj školskoj godini ''hrabrije'' razgovarati o ovim temama.

Inicijator sastanka, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić podcrtao je da je cilj sastanka u konačnici omogućiti da formulacije iz sudskih presuda budu sastavni dio nastavnih planova i programa u KS-u, ali i drugim kantonima.

Nacionalna obilježja BiH na zgradama

''Nitko nema pravo da napravi kompromis s istinom i ovdje se radi o krivotvorini, jer u nastavnim planovima i programima ovog kantona nemamo istinu iz relevantnih dokumenata, kao što su sudske presude'', objasnio je Tokić.

Ministar za obrazovanje, znanost i mlade KS-a Elvir Kazazović je istakao potrebu da se urade određene izmjene u nastavnom predmetu povijesti, te najavio već za sutra sastanak aktiva nastavnika ovog predmeta koji će predložiti konkretna rješenja u ovom smislu.

Naglasio je i da će od ove školske godine zatražiti od svih direktora da škole u unutrašnjim prostorijama, ali i vani na objektima moraju imati nacionalna obilježja države Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Pres-službe KS.

Kopirati
Drag cursor here to close