Sjednica

Naredba iz Banja Luke: Savez za promjene ne smije glasovati oko revizije presude

Vijesti / Flash | 27. 02. 2017. u 21:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je u ponedjeljak navečer u Banja Luci da je Savezu za promjene (SzP) sa strane naređeno da ne glasa za skupštinske zaključke u vezi sa revizijom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

Stevandić je rekao da je laž da je raskinuta koalicija SDS-SDA jer je SDS večeras pokazao da su ostali u istoj koaliciji sa Bakirom Izetbegovićem.

"Ovo samo Izetbegoviću pomaže", ocijenio je Stevandić nakon posebne sjednice o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da duboko griješe iz Saveza za promjene kada pokušavaju da lociraju problem u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije samo na bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, tvrdeći da sa njim neće da rade, te naglasio da je njihovo podaništvo prevršilo svaku mjeru.

Dodik je večeras za Radio-televiziju Republike Srpske ocijenio da to što oni iz Saveza za promjene, a naročito iz SDS-a rade, tvrdeći da štite Dejtonski mirovni sporazum predstavlja njegovu razgradnju.

On je rekao da je bošnjačka inicijativa za pokretanje revizije presude protiv Srbije crvena linija, trenutak u kome su bozočno poniženi Republika Srpska, Srbija i svi Srbi, te istaknuo da se ne može ići dalje dok se ne riješi to pitanje i ne stavi na dnevni red niz drugih koja su ostala otvorena.

On je istaknuo da je prilikom zakazivanja sjednice bilo jasno da SzP mora usuglašavati svoje stavove van Banja Luke i Srpske, navodi Srna. "Zato je bio problem sa zaključcima i zato su trajale pauze jer se oni usuglašavaju sa nekim drugim", naglasio je Stevandić.

On kaže da 'nikada mekši zaključci' u Srpskoj nisu bili ponuđeni i da nikada nije iskazano veće poštovanje i potreba za jedinstvom svih političkih protivnika.

"Nikada nije bilo više usuglašavanja i popuštanja da se dođe do zajedničkih zaključaka, ali je naređeno da se dostignuti nivo srpskog jedinstva i početak diplomatskih i političkih pobjeda moraju srušiti. Oni su nam pokazali da ubuduće znamo na koga trebamo računati, a Srpska neće biti manje jaka zbog njihovog ponašanja", rekao je Stevandić.

Kopirati
Drag cursor here to close