EU Monitoring

Napadi na novinare ne procesuiraju se adekvatno

Vijesti / Flash | 10. 08. 2017. u 12:26 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH osudila je napade na novinare, slobodu izražavanja, integritet medija i individualna prava medijskih djelatnika te pozvala nadležna tijela u BiH da adekvatno i pravovremeno procesuiraju napade na novinare.

Koalicija 40 organizacija civilnog društva koja doprinosi praćenju reformi i nadgleda primjenu politika, prava i standarda Europske unije ističe da su u prethodnom razdoblju nastavljeni trendovi pritisaka i napada na novinare.

Udruge novinara bilježe njihov porast, a nedavni napad na novinara Al Jazeere Balkans Dragana Bursaća koji se dogodio nakon objave teksta "Šutio sam dok je Bihać granatiran", u kojem podsjeća javnost u Republici Srpskoj kako je izgledala opsada Bihaća i kako su neki vojnici slavili čak i kada je gađan đački dom u Bihaću, podsjetio je na vrlo ograničenu slobodu izražavanja u BiH.

Naglašavaju da ovo nije prvi put da su prijetnje smrću upućene novinaru, a niz prijetnji i represije nisu izuzetak ni za druge novinare. Također ističu da su izvještavali o konstantnim napadima na novinare i u Alternativnom izvještaju o napretku 2016 te jasno konstatirali da se ovakvi napadi ne procesuiraju adekvatno, na što vjerojatno utječe činjenica da se među počiniteljima nalaze visokopozicionirani javni dužnosnici.

Prema istraživanjima BH novinara, navodi se u priopćenju, samo 15 posto kaznnih djela počinjenih protiv novinara dobije sudski epilog, dok najveći broj slučajeva ostaje bez bilo kakve reakcije pravosudnih institucija, priopćeno je iz Inicijative.

Kopirati
Drag cursor here to close