Dobro obučen

Napadač na noćni klub u Istanbulu borio se na strani ISIL-a u Siriji

Vijesti / Svijet | 03. 01. 2017. u 11:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napadač koji je ubio 39 ljudi u noćnom klubu u Istanbulu, borio se u Siriji na strani Islamske države i koristio je tehnike koje je naučio u građanskom ratu, navodi se uz novinskom izvještaju objavljenom u utorak, piše Fena.

Dnevne novine Hurriyet pišu da je napadač - koji tek treba biti službeno identificiran i još je u bijegu - pokazao da je dobro obučen u korištenju oružja.

On je izazvao pokolj u noćnom klubu Reina na novogodišnju noć u ranim jutarnjim satima u nedjelju, ispaljujući oko 120 metaka iz svog "kalašnjikova" prije nego što je pobjegao u tamu noći.

Ekstremistička grupa Islamska država u ponedjeljak je preuzela odgovornost za napad, što predstavlja prvi put da jasno navodi da stoji iza velikog napada u Turskoj.

Hurriyetov kolumnist Abdulkadir Selvi piše da je napadač identificiran i kako se pretpostavlja da je on iz središnje Azije.

Navodi da je napadač obučen u uličnim borbama u Siriji i da je koristio te tehnike u napadu u Istanbulu, pucajući iz automatskog oružja a ne iz snajpera.

Napadač je bio "posebno izabran" da izvede napad, navodi on, a prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close