Prve informacije

Napad u Manchesteru izvršio bombaš samoubojica?

Vijesti / Flash | 23. 05. 2017. u 06:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u utorak ujutro kako predstavnici vlasti rade na utvrđivanju detalja eksplozije na koncertu u Manchesteru u kojoj su poginule najmanje 22 osobe, dodajući kako se taj događaj tretira kao 'užasan teroristički napad".

"Radimo na utvrđivanju punih detalja onoga što policija tretira kao užasan teroristički napad. Sve naše misli su sa žrtvama i obiteljima nastradalih", kazala je May u izjavi.

Šef policije Ian Hopkins rekao je da je jedan napadač u pitanju koji je poginuo u eksploziji, a sa sobom je imao improviziranu eksplozivnu napravu.

Policija se još uvijek nalazi na mjestu događaja, zatvoren je prostor oko Arene i obližnje željezničke stanice Manchester Victoria dok forenzičari prikupljaju dokaze.

Policija je pozvala sve koji imaju snimke da ih dostave policiji zbog istrage.

U eksploziji u ponedjeljak navečer na koncertu američke pjevačice Ariane Grande u engleskom gradu Manchesteru smrtno su stradale najmanje 22 osoba, a više od 50 ih je ozlijeđeno.

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu na teritoriju Velike Britanije od srpnja 2005. kad su četvorica britanskih muslimana ubila 52 osobe u samoubilačkim bombaškim napadima u londonskoj podzemnoj željeznici.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, no dvojica američkih dužnosnika povukla su paralele s napadima islamista u studenome 2015. u koncertnoj dvorani Bataclan i drugim lokacijama u Parizu u kojima je ubijeno 130 osoba.

Dužnosnici koji nisu željeli biti imenovani rekli su da sve ukazuje na napad bombaša samoubojice.

"U nedostatku jasnih dokaza, izbor mjesta napada, vrijeme napada, način napada, sve to sugerira da je riječ o terorizmu", rekao je jedan neimenovani dužnosnik.

Pristaše Islamske države oduševljeno su pozdravili napad na društvenim mrežama, a neki su pozvali i na nove slične napade. Nakon napada osvanule su poruke na društvenim mrežama u kojima se navodi da je napad u Manchesteru osveta za napade na djecu u Mosulu i Al-Raki.

 Američka pjevačica Ariana Grande (23) osvrnula se na eksploziju koja se dogodila nakon njezinog koncerta u Manchesteru.  U objavi na Twitteru Ariana se ispričala svima i rekla da je 'slomljena'.

- Slomljena sam. Iz dubine moje duše, jako, jako mi je žao. Nemam riječi - napisala je Ariana.

Kako doznaje Reuters od dva američka dužnosnika koji su željeli ostati anonimni, početni znakovi ukazuju kako je eksploziju izazvao bombaš samoubojica.

 

Britanske političke stranke suglasile su se da zbog napada u Manchesteru do daljnjega prekinu predizbornu kampanju uoči izbora koji se trebaju održati 8. lipnja. May je razgovarala s čelnikom oporbe Jeremyjem Corbynom i dvoje su čelnika odlučili "suspendirati nacionalnu kampanju".

"Zgrožen sam užasnim događajima u Manchesteru prošle večeri. Moje su misli s obiteljima i prijateljima stradalih", rekao je Corbyn.

Kopirati
Drag cursor here to close