Štit Eufrata

Nakon mjeseci žestokih borbi zauzet Al-Bab

Vijesti / Svijet | 23. 02. 2017. u 13:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postrojbe Slobodne sirijske vojske (FSA) potpomognute turskom vojskom, danas su proglasile oslobođenje sirijskog grada Al Baba. Ovaj grad na sjeveru Sirije, danima je bio poprište žestokih sukoba između ISIL-a, koji su pružali grčeviti otpor i turskih saveznika. Grad je skoro u potpunosti uništen uslijed zračnih napada i svakodnevnih bombardiranja, a ISIL ga je branio do ''posljednjeg čovjeka''.

''Štit Eufrata'', kako je Turska nazvala operaciju zauzimanja teritorija na sjeveru Sirije, relativno je lako napredovala do Al Baba. Borci Islamske države sve su snage sa sjevera povukle u ovaj grad i njegovu okolicu, gdje su se utvrdili i odakle su pružali žestok otpor. Još u prosincu prošle godine, FSA je ušla u sjeverne dijelove grada odakle su se povukli nakon žestokih sukoba i značajnih gubitaka. Od tada su počele dugotrajne borbe za svaku zgradu i za svaku kuću.

Borbe na sjeveru grada iskoristile su snage Sirijske vojske (SAA) potpomognute ruskim zrakoplovstvom koje su relativno lako i brzo zauzele značajan dio teritorija koji je držala Islamska država južno od Al-Baba. Zaustavili su se prije grada Tadifa, vjerojatno nakon dogovora Turske i Rusije. Trenutno SAA napreduje na istoku u dubinu teritorija Islamske države, a neizvjesno je hoće li Turska nastaviti s napadima na ISIL ili će se okrenuti prema Kurdima.

Neprovjerene su informacije kako je Turska sklopila sporazum s ISIL-om o njihovom povlačenju iz Al-Baba u zamjenu za oružje koje će ISIL iskoristiti protiv Kurda u obrani Raqe. Naime, Kurdi su na par kilometara od ulaska u Raqu, neslužbeno glavnog grada Islamske države.

Al-Bab, grad od 100 000 ljudi na oko 30 kilometara od turske granice, bio je ključni cilj Turske i njenih sirijskih saveznika koji su mahom pripadnici raznih islamističkih skupina, a kampanja "Štit Eufrata" koju vode je počela 24. kolovoza.

Izvorni plan Turske je bio u dva mjeseca očistiti 100 000 četvornih kilometara južno od poteza Jarabulus-Azaz, te na tom području stvoriti "sigurnu zonu u kojoj će biti smještene sirijske izbjeglice".

Akcija je pokrenuta pod izgovorom borbe protiv terorizma i "Islamske države", ali se na kraju pretvorila u borbu protiv kurdskih YPG snaga, kako bi se osujetilo spajanje takozvanih kurdskih kantona Hasaka-Kobani s Afrinom na zapadu.

Kopirati
Drag cursor here to close