Propala pobuna elektora

Nakon glasovanja elektora Trump potvrđen za predsjednika SAD-a

Vijesti / Flash | 20. 12. 2016. u 00:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina američkih elektora, koji formalno izabiru predsjednika SAD-a, u ponedjeljak je predala svoje glasove i, unatoč željama i snovima pristalica Hillary Clinton, velikom većinom su glasovali u skladu s rezultatima po pojedinim saveznim državama te dali premoćnu podršku Donaldu Trumpu.

Time je uklonjena pretposljednja moguća prepreka republikanskom kandidatu na putu za osvajanje Bijele kuće.

Elektora je ukupno 538, a brojanje svih njihovih glasova formalno će biti obavljeno 6. siječnja, no već sada je jasno da će ih Trump imati više od 270. Aktualni potpredsjednik SAD-a Joe Biden tada će formalno upitati ima li tko prigovora, a ukoliko se nitko ne javi, Trump će dobiti konačno zeleno svjetlo za polaganje prisege 20. siječnja sljedeće godine. Bilo bi, inače, krajnje neuobičajeno da itko javi s prigovorom.

Prema preliminarnim podacima, četvero elektora ipak je uspjelo u ponedjeljak glasovati suprotno odluci većine birača u svojoj saveznoj državi, no to je nedovoljno za promjenu konačnog ishoda izbora.

Kao što je poznato, Trump je zahvaljujući kompleksnom američkom izbornom sustavu predsjednički mandat osvojio iako je dobio manje glasova ukupnog broja birača od demokratske protukandidatkinje Hillary Clinton.

Sličan se scenarij dogodio 2000. kada je George W. Bush postao predsjednik iako je Al Gore imao više glasova na nacionalnoj razini (popular vote). Ovoga puta razlika je mnogo veća jer je Clinton osvojila gotovo tri milijuna glasova birača više od Trumpa ili dva posto više.

Kopirati
Drag cursor here to close