Nema opasnosti

Nakon eksplozije: Teren oko Vihovića se neće dodatno pregledavati

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 14:00 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na području Vihovića nema minskih polja'', rekao je u izjavi za Bljesak.info Ivica Brkić iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC), a prostor oko Vihovića, kaže, nije sumnjiv.

Po informacijama koje smo dobili šire područje eksplozije se neće provjeravati, jer za to nema potrebe, a zakonski ne postoji i nije definirana pretraga terena za neekslodirana ubojita sredstva (NUS).

Podsjetimo, proteklog vikenda dogodila se eksplozija bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata na području Vihovića iznad Mostara, a u eksploziji su ozlijeđeni majka i dijete.

''Odmah po dojavi eksplozije, ekipe civilne zaštite, vatrogasci i demineri su izišli na mjesto događaja, obišli  teren i konstatirali da je eksplozivna naprava zaostala iz Drugog svjetskog rata. U tom trenutku je konstatirano  da se nema više tu što uraditi, a prostor je pregledan u mjeri u kojoj je to bilo moguće'', rekao je za Bljesak.info Pero Ćiro Pavlović glasnogovornik Civilne zaštite HNŽ-a, navodeći kako je ''naprava eksplodirala i nije više predstavljala opasnost''.

Pavlović je rekao kako je ovaj slučaj za Civilnu zaštitu HNŽ-a završen, jer eksplodirana naprava više ne predstavlja opasnost, a hoće li se širi teren pregledavati ne zna.

''Nemam se kome obratiti da pitam, zvao sam i MAC, oni su kao i mi izašli na mjesto događaja, ustanovili da je naprava eksplodirala, te da više nema opasnosti. Civilna zaštita će uvijek intervenirati po pozivu. Preporučujem da pitanje ide Civilnoj zaštiti Grada Mostara; imaju li  oni nadzor nad tim prostorom, jer oni kao jedinica lokalne samouprave znaju najbolje taj prostor'', rekao je Pavlović.

Slavica Aničić, šefica odjela Civilne zaštite Grada Mostara nam je rekla kako za ovo pitanje trebamo kontaktirati Federalnu upravu Civilne zaštite, jer su oni izašli na teren.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, za Bljesak.info je objasnio kako ne postoji neka definicija kako bi se moglo mogli odrediti što je to sumnjiva površina na NUS, te da rade isključivo po dojavi.

''Ne postoji terminologija koja bi mogla definirati pretrage za NUS, ako postoji sumnja i prijava, mi izađemo na teren i neeksplodirano ubojito sredstvo se ukloni. Naše kolege su nakon eksplozije pregledale prostor u nekom krugu sto metara desno i lijevo. Dakle radilo se o odbačenom naoružanju koje je bačeno negdje oko osamdesetih godina'', rekao je Solak.

No treba razlikovati neeksplodirana ubojita sredstva, odbačeno naoružanje i minska polja.

Brkić iz BHMAC-a je pojasnio kako je BHMAC zadužen za mine iz ovog rata, te kako je za neeksplodirana ubojita sredstva zadužena Civilna zaštita.

''Dok su djelatnici Civilne zaštite provodili očevid eksplozije na Vihovićima, naši djelatnici su bili s njima i uvidjeli su da nema minskih polja. Kako su utvrdili iz Civilne zaštite pronađeni su ostaci ručne bombe talijanke. S obzirom da se radi o bombi iz Drugog svjetskog rata to spada u nadležnost Civilne zaštite'', rekao je Brkić.

Solak iz FUCZ je pojasnio, da ako postoji sumnjiva površina za dominiranje, takve zadatke dodjeljuje BH MAC, a da bi deminerske službe izašle na pregled, mora se utvrditi da je to minska ili sumnjiva površina. Ali, kako kaže, ne postoji neka formulacija za neeksplodirana ubojita sredstva da bi se mogao pregledavati teren, pa tako ne može postojati ni nadležnost za poziv pregleda terena.

''Našli smo mnoštvo raznih eksplozivnih naprava, netko prijavi mi dođemo i uklonimo'', kaže Solak.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite savjetuju, da bez obzira tko god nađe ili primijeti nešto što mu nalikuje na minsko eksplozivnu napravu da javi policiji i Civilnoj zaštiti.

Podsjetimo, majka i šestogodišnje dijete su zadobili ozljede u eksploziji, dijete se još uvijek nalazi u SKB Mostar, a kako su za Bljesak.info rekli iz ove ustanove, djetetovo stanje je stabilno i nalazi se izvan životne opasnosti. Kako su mediji ranije pisali, otac nastradalog dječaka kazao je da je prije nekoliko godina također u blizini mjesta nesreće pronašao dvije bombe, slične onoj koja je eksplodirala.

Inače i stanovnici Vihovića su pisali našem portalu izražavajući zabrinutost, te su se požalili na otpad koji se odlaže u blizini njihovih kuća.

''Obraćali smo se raznim institucijama koje smo molili da uklone i zabrane izbacivanje otpada, ali nismo dobili odgovor. Nitko ne zna što se nalazi u tom otpadu i tko može nastradati. Kap koja nam je prelila čašu je eksplozija koja se dogodila u subotu u neposrednoj blizini'', rekla je za Bljesak.info stanovnica Vihovića koja tu živi sa svojom obitelji.

Kaže kako se otpad godinama odlaže tu, te kako su se obraćali raznim institucijama za pomoć, međutim bezuspješno.

Kopirati
Drag cursor here to close