Realna mogućnost

Mušić: Izbori u Mostaru bi mogli biti održani 2018. godine

Vijesti / Flash | 20. 04. 2017. u 09:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prema onome kako sada stvari stoje težište u ovoj zemlji je stavljeno u političkom smislu od HNS-a i HDZ-a na Izborni zakon BiH kojim bi se definirao izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda i mislim definicija Doma naroda. Tema Mostara se spominje već duže vrijeme onako usput nakon glasanja o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kada je nekoliko modela bilo u igri. Mislim da tadašnji model koji su ponudili SDA i SBB da je jedan optimalan model za sve u Mostaru, za Mostarce, za Mostar, za Bošnjake Mostara, za Hrvate Mostara, a posebno za mostarske Srbe. Jednostavno, taj model je bio jako dobar. Meni je žao što taj model nije prepoznat prije svega od političkih predstavnika u Parlamentu BiH iz RS-a koji su glasali, koji su se izjašnjavali o tom modelu. Međutim, niti jedan od predložena tri ili četiri modela koja su tada bila nije prošao", rekao je za agenciju Anadoliju Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik županijskog odbora SDA.

Navodi da se nada da će na gradskom nivou, gradski odbori stranaka koje dole egzistiraju, u Mostaru, razviti neki od modela za definiranje Izbornog zakona BiH u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

"Po meni je nerealno da se dogode izbori u ovoj godini, ali bi bilo neophodno da se dogode 2018. godine možda u isto vrijeme kada i opći izbori", kaže Mušić.

O tome da li se boji da će ukoliko ne bude provedena presuda Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izbor izaslanika Dom naroda Parlamenta FBiH u smislu ujednačavanja vrijednosti glasa to dovesti do krize koja će rezultirati odgađanjem općih izbora u Bosni i Hercegovini, Mušić je dao svoje mišljenje.

"Ne bojim. Ne smatram da je to neki ekvivalent, više je to nastojanje nekakve kvalitetnijeg ili snažnijeg pozicioniranja određenih elita, prije svega, hrvatskog naroda", poručio je u intervjuu Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close