Istraga

MUP tvrdi da dokumentacija HVO-a nije odnesena; Perković tvrdi da lažu

Vijesti / Flash | 20. 01. 2017. u 08:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

MUP Hercegbosanske županije priopćio je kako prijavljeno kazneno djelo o odnošenju arhive Zbornog područja HVO Tomislavgrad nije izvršeno niti je istraga pokazala da su optužene osobe na bilo koji način sudjelovale u bilo kakvim nezakonitim radnjama u vezi s prijavljenim kaznenim djelom.

Kako navode iz MUP-a, prozvanima je nanesena nemjerljiva šteta javnim prozivanjem i prijavljivanjem za kazneno djelo koje nisu počinili pa se upućuju na ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva radi ostvarivanja svojih prava prema nadležnom sudu.

Podizanje optužnica

Iz MUP-a HBŽ-a podsjećaju kako je općinski vijećnik Jakov Perković (HLL), na drugoj sjednici Općinskog vijeća Livno, 29. prosinca prošle godine, javno prozvao djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova HBŽ-a te bivšeg glavnog županijskog tužitelja da su počinili kazneno djelo teške krađe iz članka 287 KZ F BiH na način da su izvršili provalnu krađu u zgradu gdje je tijekom proteklog rata bilo smješteno Zborno područje HVO-a u Tomislavgradu, te otuđili dokumentaciju odnosno arhivu HVO-a od spomenutog Zbornog područja, istu odvezli u Banja Luku i neovlašteno predali vlastima Republike Srpske, a što za posljedicu ima podizanje velikog broja optužnica protiv pripadnika HVO-a.

Zbog velike uznemirenosti građana posebice djela braniteljske populacije jer je isto objavljeno na više medija i internet portala, iz MUP HBŽ-a ističu kako su pristupili provjerama iznesenih navoda te proveli kriminalističku istragu u smislu saslušanja vijećnika Jakova Perkovića u svojstvu svjedoka, kao i osoba koje je vijećnik Jakov Perković naveo kao izvršitelje spomenutog kaznenog djela.

Nije prijavljena krađa

"Izvršenim terenskim provjerama utvrđeno je kako je u razdoblju koji je naveden, a datira unazad deset godina, utvrđeno da nadležnom organu, u ovom slučaju PU Tomislavgrad, nije prijavljeno kazneno djelo teške krađe, odnosno provale u zgradu u kojoj se nalazilo Zborno područje HVO-a Tomislavgrad. Isto tako, utvrđeno je da nije poznato niti prijavljeno da je kazneno djelo uopće počinjeno i prije tog razdoblja, kao ni da li se arhiva HVO-a nalazila u spomenutoj zgradi", navode iz MUP-a HBŽ-a.

Navodi se i kako je prilikom saslušanja u svojstvu svjedoka Jakova Perkovića isti upozoren da davanje lažnog iskaza predstavlja kazneno djelo, ali je on ostao pri tvrdnji da su prozvani djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova HBŽ-a počinili kazneno djelo teške krađe te je u svom iskazu optužbe proširio na još dvojicu djelatnika spomenute institucije, kao i na još jednu osobu s područja Livna.

Stoga je, kako navode iz MUP-a HBŽ-a vijećnik Jakov Perković ispitan u svojstvu osumnjičene osobe zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo lažnog prijavljivanja iz članka 347 KZ F BiH i kazneno djelo davanja lažnog iskaza iz članka 348 KZ F BiH, te će protiv njega biti podneseno Izvješće o počinjenim kaznenim djelima nadležnom tužiteljstvu.

S druge strane, Hrvatska lista za Livno čiji je predsjednik Jakov Perković, priopćila je kako sumnja da se ponovno pokušava zataškati istina oko navedenog slučaja.

"To dokazuje nepotpuna istraga oko sumnji za nestanak arhive HVO, u kojoj su glavni svjedoci optužbe protiv Jakova Perkovića djelatne osobe MUP-a i Obavještajne sigurnosne agencije (SOA) koje su činile ili zataškavale teška kaznena djela", navodi se u priopćenju Hrvatske liste za Livno.

Iz te liste najavili su kako će o cijelom slučajno detaljno upoznati javnost i to na konferenciji za novinare, a dokaze o navodnom zataškavanju teških kaznenih djela u MUP-u HBŽ dostavit će Draganu Lukaču direktoru Federalne uprave policije.

Perković proziva MUP

No, Perković kaže kako je u priopćenju MUP-a izneseno je više laži na njegov račun ''s ciljem obmanjivanja javnosti oko nestanka arhive HVO Zborno područje Tomislavgrad''.

''Naime, na sjednici Općinskog vijeća kao odgovoran građanin tražio sam dopunu dnevnog reda kako bi se provjerila i dobila informacija o provali u Zborno područje Tomislavgrad, jer je to moja ustavna i zakonska dužnost, ali i pravo, koje je određeno Zakonom o načelima lokalne samouprave, Statutom Općine Livno i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća. Usvajanje Zaključka tražio sam zbog spoznaja koje sam dobio od gosp. Damira Marijana, zapovjednika PP Livno u svezi provale u Zborno područje Tomislavgrad, te ga javno pozivam na poligrafsko ispitivanje, kao što sam naveo u iskazu koji sam dao u svojstvu svjedoka'', navodi Perković.

''Zbog laži koje Ministarstvo unutarnjih poslova HBŽ iznosi u javnost, a u svezi provale u Zborno područje Tomislavgrad, da sam lažno prozvao djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova K10 i bivšeg Glavnog županijskog tužitelja da su počinili kazneno djelo Teške krađe iz članka 287. KZ FBiH, na način da su izvršili provalnu krađu i otuđili dokumentaciju HVO-a u Tomislavgradu'', navodi Perković koji je javnosti predočio optužnice protiv njega, kao i njegova svjedočenja.

''MUP HBŽ pozivam da javnosti predoči moju izjavu u svojstvu svjedoka, kako bi javnost bila istinito informirana'', naveo je.

Kopirati
Drag cursor here to close