Uporni

Mrtvi ne odustaju od glasovanja

Vijesti / Flash | 12. 04. 2017. u 10:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sveobuhvatan i točan birački popis jedan je od glavnih preduvjeta za kvalitetne, slobodne i fer izbore'', rekla je predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić te dodala kako sve relevantne institucije i organi trebaju dati svoj doprinos ovim nastojanjima.

Hadžiabdić je to rekla tijekom stručne rasprave „Uloga nadležnih organa u izradi Središnjeg biračkog popisa“ koju je danas u Sarajevu organizirala Interresorna radna grupa za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH.

Cilj stručne rasprave je da se ukaže na probleme i ponude rješenja, posebno u vezi s ažurnim brisanjem umrlih iz biračkog popisa, sačinjavanjem izvoda za raseljene osobe, ažuriranjem naziva ulica...

Hadžiabdić je istaknula kako se za svake izbore u BiH aktualizira pitanje kvalitete biračkih popisa te da Povjerenstvo, kao institucija koja je odgovorna za integritet Središnjeg biračkog popisa, ovom pitanju posvećuje dužnu pažnju.

Po njezinim riječima, za točnost i ažurnost podataka koji su potrebni za izradu Središnjeg biračkog popisa, u skladu sa zakonskim odredbama, odgovoran je organ nadležan za vođenje službenih evidencija o tim podacima.

''U nastojanjima da se kreira sveobuhvatan i točan birački popis, prije svega je neophodno ustanoviti funkcionalnu proceduru za brisanje imena umrlih osoba, evidentirati sve promjene prebivališta i boravišta, voditi točne evidencije o raseljenim osobama i izbjeglicama, sve radi sprečavanja zloupotreba prilikom registracije birača za glasanje izvan zemlje'', navela je Hadžiabdić.

Kaže da su u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH svjesni da apsolutno savršenstvo ne postoji i da je Središnji birački popis živa materija, da se podaci stalno mijenjaju.

Međutim, istaknula je da, imajući u vidu da je sveobuhvatan i točan birački popis jedan od glavnih preduvjeta za kvalitetne, slobodne i fer izbore, sve relevantne institucije i organi trebaju dati svoj doprinos ovim nastojanjima.

Predsjedatelj Interresorne radne grupe i član SIP-a BiH Suad Arnautović je izjavio novinarima da su na proteklim lokalnim izborima uočeni određeni problemi - zadržavanje umrlih na Središnjem biračkom popisu, neažuriranje nekih podataka itd.

Po njegovim riječima, danas je prilika da eksperti, ljudi iz ministarstava i drugih organa kažu koji su uzroci i razlozi i kako te probleme prevladati. Kaže da je jako puno, gotovo u svim općinama, novih ulica koje nemaju nazive, nisu identificirane, daju im se bb brojevi.

''Ovo je prilika da se danas, na neki način, dogovori jedna vrsta strategije i postupanja tijekom ove godine i naročito sljedeće, izborne godine. Pokušat ćemo usvojiti određene preporuke i zaključke koji će zajedno s konačnim izvještajem Interresorne radne grupe biti upućeni Vijeću ministara BiH 27. travnja'', kazao je Arnautović.

Direktor projekta Koalicije „Pod Lupom“ Dario Jovanović je izjavio novinarima kako je vrijeme da se o određenim problemima počne pričati, da se pokušaju riješiti, a ne da se godinama ''guraju pod tepih''.

''Godinama već imamo određene sumnje u ažurnost biračkog popisa. Tijekom 2016. smo utvrdili sumnju u ažurnost biračkog popisa u 19 općina u BiH. S obzirom na to da samo u pojedinim općinama imamo probleme, onda sigurno odgovornost treba tražiti u matičnim uredima i lokalnim centrima za birački popis, dakle na općinskoj razini'', kazao je Jovanović.

Kopirati
Drag cursor here to close