Pobjeda

Može li Rusija Tursku izvući iz NATO-a?

Vijesti / Flash | 27. 12. 2016. u 09:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izlazak Turske iz NATO-a bila bi najveća vanjskopolitička pobjeda Rusije, koja bi bacila u drugi plan čak i uspjeh u Siriji, ocjenjuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zbližavanje Moskve i Ankare izaziva ozbiljnu zabrinutost Zapada, jer dalji razvoj odnosa dvije zemalja može dovesti do izlaska Turske iz NATO-a.

Raspored snaga na Bliskom istoku ponovo se promijenio nakon što su Rusija, Iran i Turska sklopile sporazum o tome da u Siriji nije moguće "vojno rješenje", prenosi Srna .

''To nije bila samo prekretnica u konfliktu, već je to pokazalo spremnost predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da smanji svoje ambicije u regiji radi jačanja veza s Rusijom'', smatra njemački list.

Poboljšanje odnosa Moskve i Ankare bilo je teško zamislivo, jer su bilateralni odnosi praktično "zamrznuti" nakon što je tursko zrakoplovstvo oborilo ruski zrakoplov u zračnom prostoru Sirije 2015. godine.

Erdogan je dugo pokušavao pronaći način da se pomiri s Rusijom. U lipnju s eispričao za oboreni SU-24.

Poslije pokušaja državnog udara u Turskoj turski predsjednik se definitivno okrenuo prema Istoku, s obzirom na to da od Zapada nije dobio dovoljnu podršku, navodi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Erdogan pokazuje interes za ruske sustave proturaketne obrane S-300 i S-400, a Moskva je ukinula embargo na uvoz prehrambenih proizvoda iz Turske.

Pokrenut je ponovo rad na gasovodu "Turski tok", a Erdogan izjavljuje da se Turska ne treba koncentrirati na EU, već da treba surađivati s Kinom i Rusijom, piše list.

Poslije ulaska Krima u sastav Ruske Federacije, Moskva je ponovo postala dominantna snaga na Crnom moru, a Erdogan sada može pripomoći "čuvanjem" puta k Sredozemnom moru.

Kopirati
Drag cursor here to close