Rizik za zajednicu

Mostarski selefija vraća se iz Melbournea u Gornju Maoču?

Vijesti / Flash | 28. 04. 2015. u 07:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Harun Mehičević, kontroverzni muslimanski propovjednik iz Mostara koji je vodio Islamski centar Al-Furqan u Melbournu koji se povezuje s tri antiterorističke operacije provedene na tlu Australije od 2012. godine, mogao bi se vratiti u BiH.

Ugledni australski list The Age navodi kako je Mehičević prije tri godine kupio zemlju u Gornjoj Maoči, zajednici koju je uspostavio Nusret Imamović kojeg, pak, američki State Department navodi na terorističkoj listi i za kojeg se vjeruje kako se trenutačno bori u Siriji.

Kao razlog za odlazak Mehičevića iz Australije tamošnji mediji navode i plan islamske zajednice da još više izolira i Mehičevića i njegove sljedbenike od, kako navode, ekstremističkog pravca islama.

Mehičević je u srijedu objavio kako zatvara Al-Furqan centar “kako bi zaštitio njegove članove od neprekidnog ponižavanja, pritisaka i lažnih optužbi”.

Mehičević je u izjavi medijima rekao kako se protiv njega i ovog centra “vodi podmukla kampanja medija i političara” te kako je to osnovni razlog za zatvaranje tog centra.

U međuvremenu je odbacio svaku vezu s uhićenima u nedavnoj protuterorističkoj akciji, jednako kao i kad je uhićen Adnan Karabegović (26) kojem bi suđenje po optužnici za terorizam trebalo početi u listopadu.

"Mi se ne koncentriramo na lokacije. Mi se koncentriramo na ljude i na rizik. Samo povezivanje nekoga s nekim ne čini ga krivcem. Za nas, ovdje se radi o ljudima, posebice onima koji predstavljaju rizik za zajednicu", kazala je zamjenica ravnatelja policije australske Victorije Lucinda Nolan.

Kopirati
Drag cursor here to close