Tematska sjednica

Mostarski SDP traži izvanrednu sjednicu Skupštine zbog požara u Bingu

Vijesti / Flash | 23. 04. 2017. u 10:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon što smo sinoć obišli požarište, razgovarali sa nadležnim službama i pojedinim radnicima, a nakon održane zajedničke iznredne sjednice Predsjedništva Županijskog odbora SDP BiH HNŽ i Gradskog odbora SDP BIH Mostar, a svjesni tragedije koja se sinoć dogodila u Hipermarketu Bingo u Mostaru, putem zastupnika SDP BiH u Skupštini HNŽ zatražit ćemo održavanje izanredne sjednice Skupštine HNK'', stoji u priopćenju Gradske organizacije SDP Mostar.

Dodaje se kako je sinoć ugroženo desetine radnih mjesta i egzistencija desetina obitelji te kako SDP smatra da o ovome svoj sud moraju dati institucije vlasti.

''S obzirom da u Mostaru ne postoji Gradsko vijeće uputili smo inicijativu sljedećeg sadržaja prema Skupštini HNŽ i Predsjedavajućem Skupštine HNK, gospodinu Šerifu Špagi:

Klub zastupnika SDP BIH u Skupštini HNŽ ovim putem upućuje inicijativu za sazivanje izanredne sjednice Skupštine HNŽ, a vezano za požar u Hipermarketu Bingo u Mostaru. S obzirom da Grad Mostar nema Gradsko vijeće Grada Mostara, pozivamo Vas da, u skladu sa Vašim ovlaštenjima i Članom 49. Poslovnika o radu Skupštine HNŽ, sazovete sjednicu u najkraćem roku na kojoj bi se razmatrala samo točka dnevnog reda vezana za požar u Hipermarketu Bingo.

U tom smislu neophodno je da se zastupnicima dostave izvještaji sa uviđaja o uzrocima požara, kao i da se na sjednicu pozovu inspektori i vještaci koji bi prezentirali te izvještaje. Također, smatramo sasvim poželjnim na sjednicu pozvati Gradonačelnika Mostara, gospodina Ljubu Bešlića, vlasnika Hipermarketa Bingo gospodina Senada Džambića, kao i predstavnike Civilne zaštite HNŽ.

Obzirom da su u Hipermarketu Bingo desetine radnika zaradjviale svoje plate, radnici prije svega, ali i javnost treba da znaju koja je sudbina tih radnika, kako im se može pomoći i da li će doći do obnove uništenog objekta i kada?

Smatramo da Skupština HNŽ o tome mora dati svoj sud i to u najkraćem mogućem roku i iz tog razloga Vas pozivamo da sazovete izvanrednu sjednicu Skupštine HNŽ, kako bi zastupnici bili upoznati sa situacijom, a Skupština HNŽ mogla donijeti odgovarajuće zaključke i pomoći radnicima zbog tragedije koja je zadesila Bingo'', stoji u dopisu mostarskog SDP-a.

Gradski odbor Demokratske fronte Mostar je putem priopćenja izrazio duboko žaljenje zbog požara u kome je izgorio Hipermarket Bingo Mostar.

''Svoje žaljenje i zabrinutost ponajviše izražavamo prema radnicima spomenutog subjekta i nezahvalne situacije u kojoj su se zadesili. Pozivamo sve odgovorne za prava radnika da stanu u zaštitu populacije nakon ovog nemilog događaja i svakako uključujemo se u podršku šire društvene zajednice prema zaposlenim u Bingo Mostar'', navodi DF u svom priopćenju.

Apeliraju i na institucije koje su zadužene za osiguranje sigurnosti i provjeru tehničkih sredstava potrebnih za suzbijanja ovakvih situacija da preispitaju svoj rad i utvrde stvarne okolnosti izbijanja požara.

''Inspekcije svakako trebaju da vrše temeljite i stroge provjere zaštite gospodarskih subjekata od sličnih situacija kako ne bi bilo moguće da Hipermarket ovog obima do kraja izgori i da se slične situacije ponavljaju'', navodi DF .

Kopirati
Drag cursor here to close