Mostar: Zrakoplov pao zbog infarkta pilota
Rezultati istrage
OBJAVA: Ponedjeljak, 19. lipnja 2017. 11:08
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Avion Jasenica nesreća6
4

Salko Begić glavni istražitelj komisije koja je istraživala nesreću je rekao kako je komisija tražila uzrok nesreće, a ne krivca.

''Zrakoplov u Jasenici je pao zbog infarkta pilota. On je izgubio sposobnost upravljanja zrakoplovom, te se on srušio. Prilikom udara zrakoplova o tlo došlo je do eksplozije. Tom prilikom stradale su četiri osobe'', rekao je Salko Begić glavni istražitelj komisije koja je istraživala zrakoplovnu nesreću koja se dogodila 13. svibnja u Mostaru.

Begić je rekao kako je taj dan pilot učinio 12 letova, uključujući let na kojemu je nastradao. Rekao je da je taj dan letio još jedan pilot, ali je on učinio samo dva leta.

''Pilot je nakon jedanaestog leta sletio, otišao prema platformi i bez gašenja uzeo četiri putnika. Tražio je od kontrole leta da poleti. Napravio je grešku jer se nije zaustavio. Pilot je dobio dozvolu za polijetanje i kontrolor nije primijetio nikakvu grešku. Iznad naselja Opine kontrolor je izgubio zrakoplov. Poslije ovoga nitko nije imao više kontakt sa zrakoplovom', rekao je Begić.

''Kod polijetanja pilot je imao srčane probleme. Prethodne godine pilot je imao infarkt, ugrađen mu je stent. Pilot je prilikom zdravstvenog pregleda za letenje tu informaciju prešutio. Pilot je gubio svijest prilikom leta. On je smrtno stradao prije udara zrakoplova na zemlju'', dodao je. 

''Tijela žrtvi, odnosno pilota i osobe koja je sjedila s desna u zrakoplovo su nađena pored zrakoplova. Tijela troje malodobne djece koja su sjedila nazad su nađena u žbunju 15 metara od olupine zrakoplova'', rekao je Begić.

Istragu je provela Komisija koju je imenovalo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Komisija je surađivala s Tužiteljstvo, kome su dužni dostaviti izvještaj. Po međunarodnom standardu u istrazi nisu spominjana imena.

Begić je rekao kako je komisija tražila uzrok nesreće, a ne krivca.

Rezultate istrage su sastavljeni u izvještaj koji sadrži 67 stranica teksta sa 700 izvornih dokumenata.

Bili su planirani tandem letovi, ali zbog lošeg vremena oni su otkazani.

Komentari (4)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Wolf Wolfovic
1. Wolf Wolfovic
prije 64 dan.
s obzirom ko je Čovićev zet na tom aerodromu i čudilo bi me da je nalaz bio drugačiji
+98
-22
3
BA
Chrome
Erwin Rommel
2. Erwin Rommel
prije 64 dan.
E ovako, skretanje pozornosti s pravog problema. Na osnovu čega ste utvrdili da je infarkt pilota uzrok zrakoplovne nesreće. Niti imate "stručnost" a niti imate tehnologiju za takve procjene. Te druga stvar, infarkt pilota je mogao nastupiti prilikom pada aviona, tako da vam priča pada u vodu. Pravi problemi: Starost aviona, stanje aerodroma, podobno stranačko osoblje, koje ne zna obavljati neke jednostavne zadatke. Najlakše je potvrditi "glas naroda", te tako ugurati krivicu drugom. Sram vas može biti! U ovo nitko sa zrnom soli u glavi ne bi povjerovao.
+154
-24
7
BA
Chrome
Uskoro Eto
2.1. Uskoro Eto
prije 64 dan.
Mogu vjerovati ili ne vjerovati komisiji o uzrocima nesreće, ali volio bih čuti od vas dvojice što ne vjerujete komisiji s kojim uzrocima pada aviona bi se složili. Što se po vama točno dogodilo i tko se po vama štiti. Bilo bi zanimljivo!
+36
-33
50
BA
Chrome
Erwin Rommel
2.2. Erwin Rommel
prije 64 dan.
@Uskoro Eto, najlakše je okriviti mrtvog čovjeka za nesreću. To je ono na što želim da ljudi obrate pozornost. Ne kažem, da komisija ne zna obavljati svoj posao, samo sam rekao da mi je pomalo čudno da nakon pada mogu utvrditi da je uzrok "zatajenje srca" pilota. Jer, ako to CSI Mostar može da utvrdi, onda njima nije mjesto ovdje, nego u nekom većem gradu. Jesu li uzeli u obzir starost aviona? '68 godište ako se ne varam, pravo godište, ne ono koje su mediji "servirali". I da ne znam kakva komisija odluči, taj avion ne može biti 100% regularan. Sada, tko je odobrio tom istom avionu da leti, s tim neka se pozabave istražni organi, jer to nije moj posao.
+34
-2
4
-
Chrome
Učitaj sve odgovore