Gužve

Mostar: Nove semafore ipak će zamijeniti kružni tok

Vijesti / Politika | 01. 04. 2015. u 06:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon testne faze i mjerenja učinkovitosti, semafori postavljeni na 'vrhu Avenije' te u Dubrovačkoj ulici bit će uklonjeni, a regulacija prometa će se izvršiti kružnim tokovima.

Kako je potvrđeno za Bljesak.info iz mostarske Gradske uprave, tvrtka iz Doboja uz spomenute semafore postavila je i sustav koji prati njihovu učinkovitost, pa se pokazalo kako bi na spomenutim raskrižjima protok prometa ubrzala regulacija kružnim tokom.

''Na takozvanom vrhu Avenije gradit će se pravi kružni tok, a u Dubrovačkoj ulici bit će postavljen montažni, poput onoga koji je postavljen kod Đačkog doma'', naveli su iz Gradske uprave za Bljesak.info i napomenuli kako to nije jedina novost u novoj regulaciji prometa na mostarskim ulicama.

Naime, dobojska tvrtka posebnim je uređajima proteklih mjeseci pratila frekvenciju vozila duž cijele Avenije zbog skorog nastavka spajanja te ulice preko mosta Sutina i dalje prema Sjevernom Logoru.

Tako je odlučeno da će se i semafor na raskrižju kod zgrade Mostarka zamijeniti kružnim tokom, da će kružni tok biti postavljen na raskrižju 'kod sata' i kod zgrade Spajalica. Tako bi na cijeloj Aveniji u funkciji ostala samo dva semafora - kod katedrale i kod Građevinske škole.

Iz dobojske tvrtke koja je postavljala semafore u Mostaru potvrdili su nam da su rađena istraživanja i da je odlučeno da se krene s novom regulacijom prometa.

''Točno je da su semafori bili samo privremeno rješenje kako bismo zbilja osjetili koja je frekvencija vozila i kakve su navike vozača. Zajedno sa stručnjacima iz Zagreba, koje je angažirala Gradska uprava, zaključili smo da su kružni tokovi najbolje rješenje te da bi tako bilo manje nepotrebnih zaustavljanja i stvaranja gužvi'', rekli su u telefonskom razgovoru za Bljesak.info u dobojskoj tvrtci.

Na pitanje na koji način su vršenja mjerenja, rekli su da su u sklopu semafora bile postavljene kamere i brojači, koje su bile potpuno neprimjetne. Dodali su kako bi radovi na novoj regulaciji već mogli krenuti nakon uskrsnih blagdana.

*Prvi dan mjeseca travnja tradicionalno je svjetski dan šale. Mediji se tog dana vole našaliti sa svojim čitateljima. Je li i vama do smijeha?

Kopirati
Drag cursor here to close