jedna osoba ozlijeđena

Mostar: Maloljetnici napali četiri djevojke radi torbice

Vijesti / Crna Kronika | 03. 02. 2016. u 11:01 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri mlađe muške osobe romske populacije u Ulici kneza Domagoja 13 u Mostaru, napale su četiri djevojke, potvrđeno je za Bljesak.info iz MUP-a HNŽ-a.

''Tom prilikom jednoj djevojci je oteta torba s ramena. Prilikom trzanja torbe djevojka je pala, te su je vukli desetak metara po podu, te je zadobila lakše ozljede na glavi'', kazao je Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a HNŽ-a, dodajući da je policija odmah jutros uhitila jednog od mladića, te da su u potrazi za drugom dvojicom.

Uhićen trinaestogodišnjak

''Uhićen je trinaestogodišnji mladić, koji je uz nazočnost djelatnika Centra za socijalni rad poslan u Zenicu, odakle je došao u Mostar'', kazao je Marić, navodeći da su ovakvi slučajevi u zadnje vrijeme postali sve češći, a problem je što se ne može pokrenuti prekršajni postupak protiv maloljetne osobe. Prekršajni nalozi se pišu po mjestu vršenja prekršaja, a pošto su prekršitelji zakona izvan Mostara i HNŽ-a ne nema se gdje poslati nalog.

U zadnje vrijeme, po Marićevim riječima, postali su sve češći napadi romske populacije na građane u Mostaru, te su postali puno agresivniji i napadaju većinom mlađe ženske osobe.

''Da bi djeca skupila dovoljno novca, postala su puno agresivnija, često naspu mokraću u bocu i prijete kako bi iznudili novac. U Mostar dolaze početkom ljeta, najviše djeluju u Starom gradu, Fejićevoj i Franjevačkoj ulici, gdje nerijetko prose i džepare'', kazao je Marić, ističući kako Romi koji prose u Mostaru, najčešće nisu domicilni (iz Mostara) te su došli iz drugih krajeva BiH, jer je Mostar zbog klime i broja studenata 'plodno tlo' za njihov biznis.

Podsjetimo, Bljesak.info je prije četiri godine istraživao problem prosjačenja u Mostaru, gdje su u rješavanju ovakvog problema skoro svim nadležnim institucijama 'vezane ruke', a od tada se ništa nije promijenilo.

Situacija skoro ista kao prije četiri godine

Odgovore na pitanja u čijoj je nadležnosti rješavanje prosjačenja i što se još može napraviti, tada smo potražili u tri institucije u gradu Mostaru, a to su Humanitarna organizacija Altruist, Centar za socijalni rad i policija.

Iz policije su nam tada rekli kako rade na sprječavanju prosjačenja onoliko koliko joj dozvoljava zakon, a konkretno prema maloljetnicima zakonski ne mogu ništa.

Kada policija obavi dovođenje maloljetnika, socijalni radnik obavi razgovor s njima te, pošto se djeca nemaju gdje smjestiti, djeca se vrate u mjesto prebivališta ili se opet puste na ulicu. Ako se djeca uhvaćena pri prosjačenju vrate na ulicu, većinom se vraćaju na ista mjesta gdje su i pronađena, dok ne skupe dovoljno novca da se mogu vratiti 'doma'.

Djeca koja se preko dana zateknu na ulicama grada policija ili djelatnici navedenih institucija djecu odvedu u Dnevni centar, Humanitarne organizacije Altruist, gdje im se pruži obrok, kupanje, odjeća.. A djelatnici ovog centra organiziraju različite kreativne, edukativne i zabavne radionice za ovu djecu, te su mnogi od korisnika centra baš tu naučili svoja prva slova.

Centar funkcionira na dobrovoljnoj bazi, što znači da ga djeca mogu napustiti kada god to zažele, što većinom biva slučaj, jer kako i sami kažu "moramo ići na posao, raditi."

Tada smo u razgovoru s Centrom za socijalni rad saznali da u Mostaru najčešće prose djeca čiji su roditelji iz drugih županija, u kojima primaju sva socijalna prava u obujmu koji su mnogo veći nego u HNŽ-u, no opet dolaze ovdje i djecu prisiljavaju da borave na ulicama i ona su tako izložena groznom vidu zlostavljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close