I to je moguće:

Mostar: Diplomirala u prosincu 2015., pa dobila posao po oglasu iz 2008.

Vijesti / Flash | 23. 02. 2016. u 10:32 B. Jurič

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kemijski laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije nakon skoro osam godina dobio je voditelja.

Naime, ovaj laboratorij kontrolira zdravstvenu ispravnost vode za piće za stanovništvo Mostara, Jablanice, Konjica, Širokog Brijega i Čitluka već nekoliko godina nije imao stalno uposlenog voditelja laboratorije. No, nakon imenovanja nove voditeljice, djelatnici spomenutog laboratorija u pismu su nas upozorili na niz nepravilnosti u novom imenovanju.

Voditelj mora biti diplomirani inženjer

Prema važećoj sistematizaciji radnih mjesta u Zavodu od 4.12. 2007. godine na koji je Vlada HNŽ-a dala suglasnost, voditelj laboratorija mora biti diplomirani inženjer kemije s propisanim radnim iskustvom u struci.

Zavod je objavio oglas za popunu spomenutog radnog mjesta 9. listopada 2008. godine. Nakon objave, jedna djelatnica je primljena i nakon određenog vremena je otkazala ugovor o radu i napustila Zavod.

Nakon toga, Zavod više nikada nije objavio natječaj za popunu mjesta voditelja laboratorije, tvrde radnici u pismu i navode kako se diplomirane inženjere upošljavalo po ugovoru o djelu uz minimalnu naknadu ''kako bi isti samo potpisivali nalaze laboratorije što je protivno svim zakonskim propisima koji reguliraju rad javno zdravstvenih laboratorija u kojima diplomirani inženjer kemije kao voditelj laboratorije mora biti zaposlen u redovnom radnom odnosu''.

Čekala se diploma

''Razlog zbog kojeg se nije raspisivao javni natječaj i popunilo upražnjeno radno mjesto je taj što je direktor Zavoda Eniz Čolaković po rodbinsko-prijateljskoj i političkoj vezi odavno na to mjesto imao namjeru zaposliti gospođicu Dalilu Ivanković koju se čekalo da u prosincu 2015. godine završi studij kemije na Univerzitetu Džemal Bijedić i dobije zvanje magistar kemije (po Bolonji adekvatan naziv za diplomiranog inženjera kemije je magistar kemijskog inženjerstva) te je istoj direktor naložio da odmah po dobivanju potvrde o stjecanju zvanja dana 5.1. 2016. godine na protokol Zavoda preda Prijavu na natječaj Zavoda objavljen još davne 2008. godine (dok je ista pohađala tek srednju školu)'', navode radnici laboratorije u pismu u kojem su priložili i prijavu za posao.

Naime, nakon diplome, Ivanković (koja je u veljači 2015. proglašena najboljom studenticom FBiH, op.a.) se 4. siječnja ove godine prijavljuje na natječaj iz 2008. godine na mjesto diplomirani inženjer kemije, navodeći kako je magistrica kemije, što smo imali na uvid.

Na posao je primjena 11. siječnja, a radnici navode kako je ''bez ijednog dana radnog iskustva postavlja na izuzetno odgovorno mjesto voditelja odjela laboratorije koja kontrolira ispravnost vode za piće za više od 100.000 stanovnika grada Mostara''.

Ministarstvo ništa ne zna

''Gospođica Ivanković nije diplomirani inženjer kemije koji se isključivo traži u objavljenom natječaju iz 2008. godine, nema radno iskustvo koje je propisano za ovu odgovornu poziciju te smatramo da je ovakvim činom zapošljavanja direktor Čolaković osim zloupotrebe službenog položaja doveo u opasnost i sigurnost zdravlja građana Mostara i HNŽ jer ista osoba bez dana radnog iskustva i bez odgovarajuće stručne spreme potpisuje nalaze i daje mišljenje o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Također, ovim je direktor prekršio i nedavnu Odluku Vlade HNŽ o zabrani zapošljavanja u javne ustanove u HNŽ do 31.3.2016. godine'', navode u pismu djelatnici Zavoda i dodaju kako je sve prijavljeno inspekciji iz oblasti radnih odnosa Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ.

''Ovim je razvidno kako se u javne institucije samovoljom direktora zapošljavaju povlaštene osobe uz kršenje nekoliko Zakona, Pravilnika pa čak i Odluka Vlade HNŽ-a'', navode u pismu djelatnici Zavoda.

No, u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ rečeno nam je kako nisu zaprimili nikakvu žalbu povodom ovog imenovanja kao i da nisu ni upoznati s ovim imenovanjem.

Direktor bez odgovora

Nakon što smo uspjeli dobiti direktora Čolakovića na telefon prošlog tjedna, rekao nam je da je na sastanku te da sve što nas zanima možemo pismeno pitati. No, nakon poslanog faxa i maila, ni nakon tjedan dana nastojanja, nismo uspjeli dobiti odgovor.

U Kemijskom laboratoriju nitko nam se nije javljao.

Kopirati
Drag cursor here to close