strpljenje ima granice

Moskva planira ciljane napade u Ukrajini

Vijesti / Flash | 14. 07. 2014. u 09:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija razmatra mogućnost "ciljanih udara" na ukrajinski teritorij nakon pada granate na pogranični ruski grad kada je poginula jedna osoba, objavio je ruski dnevni list Kommersant, pozivajući se na izvor blizak Kremlju.

''Naše strpljenje ima granice'', priopćio je ovaj izvor dnevnom listu, dodavši "ne radi se o bilo kakvoj akciji velikih razmjera, već isključivo o ciljanim i selektivnim napadima na položaje koji su izvedeni na ruski teritorij".

Prema ovom izvoru, na koje se pozvao Kommersant, Moskva "točno zna odakle su izvedeni napadi".

Granata ispaljena s ukrajinskog teritorija pogodila je pogranični grad u nedjelju, kada je poginula jedna osoba a dvije ozlijeđene.

Moskva je odmah upozorila Kijev o mogućim "povratnim posljedicama", spomenuvši ukrajinski "dodatni čin agresije".

Kijev je demantirao da je on uzrokovao ovaj incident, optuživši proruske pobunjenike da su povukli okidač "provokativni, na ruski teritorij, da bi optužili ukrajinsku vojsku".

Ideju o "odgovoru" Rusije na pucnjeve koji su došli s ukrajinskog teritorija je već spomenuo u nedjelju potpredsjednik predstavničkog doma ruskog parlamenta Evgenij Bušmin.

''Treba upotrijebiti precizno oružje (...) da bi se uništili oni koji su ispalili ovu granatu'', rekao je.

S druge strane, ukrajinske oružane snage su u nedjelju uspjele deblokirati, nakon borbi, aerodrom u Lugansku, jednom od velikih gradova u zemlji koji su držali proruski separatisti, priopćilo je ukrajinsko predsjedništvo.

''Zapovjedništvo antiterorističkih operacija je obavijestilo predsjednika Petra Porošenka da su ukrajinski vojnici došli, nakon borbi, na aerodrom u Lugansku'', priopćilo je predsjedništvo na svojoj Facebook stranici.

Vojni glasnogovornik Oleksij Dmitraškivski je zatim priopćio da je ukrajinsko zrakoplovstvo izvelo napade u blizini aerodroma, kao i u blizini druga dva mjesta regije Lugansk, Izvarinea i Lisičanska, na pobunjeničke trupe i materijal.

Oštećen i zatvoren već nekoliko tjedana, aerodrom u Lugansku su kontrolirali lojalisti, ali su ga učinili nepristupačnim zbog pristupa separatističkih snaga okolo. On je bio jedna od važnih točaka obrane separatista na putu za Lugansk.

U nedjelju navečer, "ministar obrane" pobunjenika Igor Strelkov je izjavio za ruske državne novine Ria Novosti da su u tijeku "oštre borbe" na periferiji Luganska, gdje su ukrajinske snage, prema njemu, rasporedile desetke tenkova.

Kopirati
Drag cursor here to close