Ako neće EU

Moguće ujedinjenje Albanije i Kosova

Vijesti / Flash | 18. 04. 2017. u 12:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjenje Albanije i Kosova nije isključeno ako iščezne perspektiva članstva u Europsku uniji, izjavio je premijer Edi Rama u opširnom intervjuu magazinu Politico.

Rama je rekao da će se Europa suočiti s noćnom morom ako Balkan poludi, jer je proširenje više nije na tapetu te će postati siva zona u kojoj drugi akteri imaju više utjecaja nego EU.

Na pitanje je li spreman odustati od unije s Kosovom, Rama je odgovorio odrično.

''Ne, jer jedini način da održavamo Balkan mirnim i kooperativnim je da držimo otvoren put k Europskoj uniji, da perspektiva bude jasna, da osjećanja o Uniji budu pozitivna. Nitko ne bi volio da se moramo okrenuti jedni drugima i počnemo sklapati male unije. Ali, ako ne bude nade, perspektive, prostora, naravno te male unije su moguće'', rekao je Rama.

Na konstataciju da bi ponovni razgovor o granicama posebno ranjivim učinio situaciju u BiH i Makedoniji Rama je rekao da to nije njegova želja.

''Ujedinjenje Albanije i Kosova nije moja želja, nego alternativa ako vrata EU budu zatvorena. Postoji veliko nerazumijevanje ili nedostatak vizije. Ova regija treba Europu, ali i ona treba ovu regiju'', rekao je Rama.

Kopirati
Drag cursor here to close