Pohvala susjedima

Mogherini: Uloga Srbije ključna za stabilnost regije

Vijesti / Flash | 03. 03. 2017. u 13:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini izjavila je u petak u srbijanskom parlamentu kako je Srbija ključne zemlje za mir i stabilnost u regiji.

Poručila je da je EU stalo do Srbije, zbog njezine sadašnjosti i budućnosti, koje su povezane s Unijom, javio je Tanjug.

"Vrata EU ne samo da su širom otvorena za Srbiju, već sa zadovoljstvom iščekujemo vaše pridruženje našoj zajednici. To je konkretan projekt na kojem zajednički radimo. Vjerujem da je naša Unija nepotpuna dok su Srbija i druge zemlje regije izvan nje", kazala je Mogherini.

Ona je u svom obraćanju na posebnoj svečanoj sjednici parlamenta, kojoj je nazočio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ukazala na impresivan napredak koje su ostvarili Srbija i regija, dodajući da je taj napredak ugrožen sve većim osjećajem nesigurnosti u svijetu i regiji.

"Živimo u krhkom svijetu koji se mijenja. Često nije jasno gdje se nalazi prava moć. Sve veći pritisak je na ovoj delikatnoj regiji. Stabilnost danas zahtjeva veća ulaganja svih nas. Bez mira i pomirenja napredak u bilo kojoj drugoj oblasti bit će ugrožen, prije svega u ekonomiji", poručila je Mogherini.

Po njezinim riječima, Europska unija je jedan od najuspješnijih mirovnih projekata u ljudskoj povijesti, a taj projekt je od iznimnog značaja za mir i prosperitet u ovom dijelu Europe.

"Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je Srbija važna za regionalnu stabilnost. Destabilizacija regije spriječila bi razvoj zapadnog Balkana i izrazila uvjerenje da to ne želi narod, jer bi se time ugrozio napredak na kojem se tako marljivo radilo", istaknula je europska povjerenica, dodavši kako budućnost EU nije ugrožena britanskim izlaskom iz Unije.

Mogherini je pohvalila "hrabre i odlučne korake" Srbije na putu ka članstvu, istaknuvši kako Srbiju i EU ne povezuju idealizam, već realnost koja pokazuje da su Srbija i EU potrebna jedna drugoj.

"Ta poruka postaje važnija danas u delikatnom trenutku u kojem se nalazi Europa. Srbija ima veliku odgovornost ne samo za samu sebe, već za cijeli kontinent. Srbija je uvijek bila na raskrižju različitih svjetova, ali nikada nije prihvatila simplifikaciju etiketiranja na istok i zapad, već se odlučila prkositi tradicionalnim podjelama i napraviti vlastiti identitet. Zato je Srbija postala stožer svjetova i kultura, u stalnom dijalogu s dvjema stranama, dosežući iza svih linija podjela. Uvjerena sam da će Srbija nastaviti koristiti to bogatstvo", naglasila je Mogherini.

Kopirati
Drag cursor here to close