Poboljšati uvjete života

Mogherini: Stanovnici dijela Mediterana smatraju da nemaju sigurnost

Vijesti / Flash | 13. 05. 2017. u 13:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je da su stanovnici zemalja sjevernog i južnog Mediterana utiska kako nemaju sigurnost u svojim zemljama i da politički sustavi ne funkcioniraju.

To je poručila na 13. plenarnom zasjedanju PSUzM koje je, u okviru talijanskog predsjedanja u Rimu, na kojem su sudjelovali i predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) Hazim Rančić i zamjenica predsjedatelja Diana Zelenika.

Mogherini je naglasila da posebnu pozornost treba posvetiti mladim ljudima i to otvaranjem mogućnosti za njihovo sudjelovanje u političkom sustavu i osiguravanjem zaposlenja. Također, poručila je i da ženama koje su obespravljene treba omogućiti da budu aktivne članice u politici te posebno osigurati zaposlenje samohranim majkama.

Na kraju, poručila je Mogerini, pored tih i ostalih pitanja potrebno je uložiti dodatne napore za unaprjeđenje ekonomije.

Pored plenarne sjednica koja je održana o temi održivog razvoja i novih mogućnosti zapošljavanja u mediteranskom području, tijekom dvodnevnog zasjedanja održani su i sastanci skupštinskih odbora, a izaslanstvo PSBiH aktivno je sudjelovalo u radu Odbora za poboljšanje kvaliteta života, razmjenu iskustava između civilnih društava i kulturu.

Obraćajući se nazočnima predsjednica Zastupničkog doma Parlamenta Italije, Laura Boldrini istaknula je da se na Mediteranu, nažalost, i dalje nastavljaju problemi migranata, posebno žena i djece koji su izloženi trgovini ljudima, prostituciji i problemima terorizma. Kako je poručila, mladi ljudi neće pristupati terorističkim skupinama ako im se osigura posao i bolja budućnost i zato je veoma važno da parlamenti rade na zaštiti ljudskih prava, jer se bez toga ne može govoriti o demokraciji.

Predsjednik Senata Parlamenta Italije, Pietro Grasso u svom obraćanju naglasio je da Italija poseban značaj daje problemima migracijskih tokova, terorizmu i nezaposlenosti. Prema njegovim riječima, parlamentarci imaju odgovornost prema građanima i potrebno je da budu brzi u radu i donošenju zakona koji vode ka rješenju spomenutih problema i osiguranju bolje budućnosti svim građanima.

Sljedećih godinu dana Parlamentarnom skupštinom Unije za Mediteran predsjedavat će Egipat, priopćeno je iz PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close