Vijeće sigurnosti

Mogherini jasno i izravno SAD-u: Ne prekidajte financiranje UN-a

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 19:36 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebna predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je danas u New Yorku Sjedinjene Američke Države da nastave financirati agencije Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć, hranu, izbjeglice i djecu, javlja Reuters.

Ona je istaknula da je rad tih agencija nekada važniji za mir i sigurnost nego što je to izdvajanje sredstava za obranu. Američki predsjednik Donald Trump najavio je smanjenje američkog doprinosa za UN i njegova tijela te za mirovne operacije tvrdeći da Amerikanci plaćaju previše, a da ostale zemlje ne daju svoj dio, prenosi Fena.

''Bit ću veoma jasna i izravno reći našim američkim prijateljima. Od suštinske važnosti je da svi nastavimo ulagati u rad ovih agencija'', rekla je Mogherini.

Prema njezinim riječima, doprinos Europske unije iznosi i do polovice ukupnih proračuna tih agencija.

Mogherini je, također, od Trumpa zatražila da ostane pri globalnom sporazumu za borbu protiv klimatskih promjena. Trump je ranije rekao da će povući potpis SAD-a.

''Klimatske promjene su stvarne i već sada utječu na naše okruženje. Sve je povezano i zato vjerujemo da će SAD ostati predane Pariškom sporazumu'', navela je šefica diplomacije EU koja je govorila pred Vijećem sigurnosti UN.

Ona će se, kako je najavljeno, susresti i za visokim dužnosnicima američke administracije.

Ipak, Bijela kuća priopćila je kasnije tijekom utorka da predsjednik SAD-a Donald Trump neće odlučiti o budućem sudjelovanju SAD-a u pariškom klimatskom dogovoru prije nego što se vrati s puta u Europu i na Bliski istok kasnije ovog mjeseca.

''Predsjednik se sastajao s svojim timom u vezi toga i neće priopćiti ništa u vezi tog dogovora dok se ne vrati sa Summita G7'', priopćio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer, prenosi agencija Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close