Savjetodavni mehanizam

Mirovni pregovori o Siriji bez napretka

Vijesti / Flash | 18. 05. 2017. u 18:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirovni pregovori o Siriji, koji se održavaju u Ženevi u organizaciji Ujedinjenih naroda, rezultirali su nizom sastanaka u četvrtak bez ikakvih naznaka značajnijeg napretka k dogovoru koji bi okončao šestogodišnji građanski rat.

UN-ov posrednik Staffan de Mistura prethodno je obećao osvježavajuće brz tempo sastanaka tijekom kratke runde u trajanju od četiri dana, na čijem dnevnom redu su novi ustav, reforma uprave i borba protiv terorizma.

De Mistura je u četvrtak predložio uspostavu "savjetodavnog mehanizma" kojim bi on upravljao, kako bi se izbjegao vakuum moći u Siriji prije nego što se usvoji novi ustav.

To je sirijska vlada odbila, dok je opozicija otvorila niz pitanja, pa je de Mistura kazao da će "krenuti dalje" od tih diskusija, kako bi započeo novi niz stručnih sastanaka sa svakom od strana.

Sukobljene strane ne komuniciraju jedna s drugom već isključivo preko de Misture.

Pregovarač sirijske vlade Bashar al-Ja'afari novinarima je kazao da su stručni sastanci inicijativa njegove delegacije, te da će se održati u četvrtak i nastaviti u petak ukoliko bude potrebno.

Ja'afari je dodao da je ustav "ekskluzivno pravo sirijskog naroda, i mi nećemo dozvoliti nikakvo strano miješanje u to".

Glasnogovornik opozicije Yahya al-Aridi za Reuters je rekao da vladino izaslanstvo pokušava skrenuti pozornostju s glavnog cilja pregovora - političke tranzicije, kako opozicija naziva Assadovo zbacivanje.

Na pitanje da li je tokom tri dana pregovora ostvaren napredak, on je kazao: "Ne mnogo. Prvobitna očekivanja nisu bila veoma visoka", prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close