Treći puk

Mir, mir, mir, nitko nije kriv: Nema odgovornih za sudjelovanje vojnika na proslavi Dana RS

Vijesti / Flash | 04. 02. 2017. u 08:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema odgovornih u cijelom procesu odobravanja sudjelovanja pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS, 9. siječnja ove godine, suština je analize koju je uradio Ante Jeleč, zapovjednik Zajedničkog stožera OS BiH.

Boris Jerinić, zamjenik ministra obrane BiH, kazao je u petak Nezavisnim da će Ministarstvo obrane BiH u ponedjeljak zauzeti stav o izvještaju koji je za Ministarstvo sačinio Jeleč.

"Sa svojim stavom  Ministarstvo će upoznati Predsjedništvo BiH u utorak, za kada je zakazan sastanak. Analiza koja nosi oznaku tajnosti je uopćena. Ono što je osnovni sadržaj jeste da u cijelom procesu odobravanja sudjelovanja pripadnika Trećeg pješadijskog puka na obilježavanju Dana RS - 9. siječnja nema odgovornih.

S druge strane, treba da se jasnije definiraju procedure odobravanja da ih ne bi svatko tumačio kako mu padne na pamet", istaknuo je Jerinić.

Nitko od članova Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH u petak nije želio komentirati ovaj izvještaj, jer ga, kažu, nisu još vidjeli i dok o njemu svoj stav ne zauzmu i Ministarstvo obrane i Predsjedništvo BiH.

U analizi, koju je polovinom prošlog mjeseca zatražila Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, trebalo je da bude ispitano da li je došlo do narušavanja ili zloupotrebe pojedinaca ili institucija kada je u pitanju implementacija zakona o obrani i službi u Oružanim snagama, ali i svih važećih pod zakonskih akata nastalih iz ta dva zakona koji se tiču angažiranja OS BiH povodom obilježavanja Dana RS.

Jeleč je za banjalučke novine dan ranije kazao da je dokument  povjerljiv te da on, osim  utvrđivanja odgovornosti, sadrži i upute, odnosno analizu kako bi ubuduće trebalo da se radi da se izbjegnu  ovakve situacije. Jeleč je, inače, sredinom siječnja bio zadužen da do 2. veljače dostavi  rezultate i analizu istrage o sudjelovanju pripadnika Trećeg pješadijskog puka na obilježavanju 9. siječnja.

Pendeš je više puta ponovila da su njeni zamjenici učinili sve po pravilima dok je ona bila na godišnjem odmoru. S druge strane, bošnjački političari tvrde da vojnici nisu smjeli da budu u Banja Luci jer je Ustavni sud BiH utvrdio  da je obilježavanje Dana RS neustavno.

Kopirati
Drag cursor here to close