Slučaj Arie Livne

MIP uputio dopis RTRS-u jer nije objavio notu izraelskog ministarstva

Vijesti / Flash | 21. 04. 2017. u 11:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo inozemnih poslova Bosne i Hercegovine reagiralo je povodom toga što u jučerašnjem informativnom programu, kao ni na portalu Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), nije objavljeno priopćenje o noti Ministarstva inozemnih poslova Države Izrael vezanoj za status Predstavništva RS-a u Izraelu.

Ministarstvo inozemnih poslova Bosne i Hercegovine je tim povodom uputilo danas dopis generalnom direktoru i glavnom uredniku Informativnog programa RTRS-a.

"Dopisom se ukazuje na činjenicu da je interes javnosti Republike Srpske da ima potpunu informaciju o stavovima Vlade Izraela o pitanju Predstavništva Republike Srpske u Izraelu te da se radi o temi od izuzetnog značaja za međunarodni ugled i kredibilitet Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. U dopisu se također podsjeća da je, na zahtjev Ministarstva inozemnih poslova Izraela, Ministarstvo inozemnih poslova Bosne i Hercegovine sa sadržajem note upoznalo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra za ekonomske odnose i regionalnu suradnju Republike Srpske Zlatana Klokića, što je i dodatni razlog da RTRS, kao javni medijski servis Republike Srpske, o ovom pitanju obavijesti javnost", navedeno je iz Ministarstva inozemnih poslova BiH.

Podsjetimo, Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Državi Izrael primilo je notu Ministarstva inozemnih poslova države Izrael u kojoj se navodi da su u prethodnom razdoblju iscrpljeni svi diplomatski kanali kojima su pokušali da ukazu na činjenicu da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik Republike Srpske u toj zemlji.

U noti se ističe da je Predstavništvo Republike Srpske u Jeruzalemu zatvoreno 31. prosinca 2013. godine i da nije poslije toga ponovo otvarano.

Navodi se da je Predstavništvo Republike Srpske, prema podacima službenog registra kompanija koje posluju u Izraelu, preregistrirano u privatnu kompaniju (d.o.o.), čiji je rukovoditelj Arie Livne i da nisu registrirane prostorije u kojima se kompanija nalazi.

"Ministarstvo inozemnih poslova Izraela nije ostvarilo nikakav kontakt, niti je surađivalo na pitanjima organizacije ekonomskih, gospodarskih , kulturnih niti sportskih događaja, sa novoformiranom kompanijom, niti su izraelski mediji pratili bilo kakav događaj u njihovoj organizaciji u protekle dvije godine", kaže se u dopisu.

Arie Livne je, kako se navodi, zaobilazio službeno institucije Izraela prilikom pokušaja da organizira sastanke političkih lidera iz Republike Srpske i Izraela i nije iskazao jasnu namjeru da na bilo koji način unaprijedi bilateralne odnose između dvije zemlje.

Također se navodi da Arie Livne nije pozvan da nazoči niti jednom sastanku tijekom posjeta dužnosnika Republike Srpske Izraelu, pa čak ni onda kada su vlasti iz Banja Luke tražile da se to učini.

Kopirati
Drag cursor here to close