Zdravko Boras

Ministar policije ŽZH-a optužen za prijevaru u Hrvatskoj

Vijesti / Crna Kronika | 28. 04. 2017. u 17:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravko Boras, ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke, optužen je u Splitu za prijevaru i štetu u proračunu Republike Hrvatske od 95.000 kuna, piše Index.hr.

Boras je ustvrdio da nije kriv i da je u listopadu 2013. godine dobio rješenje Ministarstva branitelja RH u kojem stoji da mu se ukida status invalida. Tvrdi da je rješenje dostavljeno i Zavodu za mirovinsko osiguranje pa ne vidi kako je on imao obvezu bilo što prijavljivati.

Žalosti ga dokle su dovedeni hrvatski branitelji. Smatra da nemaju nikakva prava.

Boras ima 47 godina i u HV-u je dogurao do čina natporučnika, a u HVO-u do bojnika. Novac je spreman vratiti, ali tek kada se utvrdi tko je kriv.

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija je ranije objavila kako je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv Borasa zbog osnovane sumnje da 5. veljače 2015. godine nije splitskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP-u Županije Zapadnohercegovačke iako je, kako navode, "bio svjestan da je dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja mirovine".

Borasu je invalidska mirovina, po rješenju Županijskog državnog odvjetništva, isplaćivana temeljem rješenja iz studenog 1998. godine i to do 30. travnja prošle godine, a ukupno je na taj način oštetio državu Hrvatsku za nešto više od 95.000 kuna.

''Ovako, ja Zdravko Boras o svemu mogu pričati i za novine i za koju god televiziju treba. Ovdje je činjenica da sam ja u listopadu 2013. godine dobio rješenje Ministarstva branitelja koje je potpisao tadašnji ministar Fred Matić po kojemu mi se ukida status invalida. U tom rješenju na koje nisam imao pravo žalbe stajalo je da se ono dostavlja i Zavodu za mirovinsko osiguranje i drugim institucijama. E sad, ako je to moralo njima biti dostavljeno, zašto bih ja imao obvezu bilo što prijavljivati tako da ćemo vidjeti tko je napravio grešku'', kazao je ranije Slobodnoj Dalmaciji Boras komentirajući otvaranje istrage.

''Ja sam odlikovani natporučnik HV-a i bojnik HVO-a i onda mi se kaže da nemam pravo na status u državi Hrvatskoj koju sam branio. Žalosno je na što su dovedeni hrvatski branitelji, da nemamo nikakva prava. Što sam ja trebao čekati da mi se netko smiluje, trebao sam pristati da moja djeca žive od zraka??? U sklopu međunarodne pravne pomoći saslušan sam u studenom prošle godine i pitali su me jesam li spreman vratiti novac. Da, jesam, vratit ću ali tek kad se utvrdi tko je kriv. Hrvatska je pravna država i vjerujem u valjani pravorijek i spreman sam za svaku suradnju i dogovor'', komentirao je tada ministar policije za Slobodnu Dalmaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close