Inicijativa

Milan Bandić najavio podizanje spomenika Franji Tuđmanu

Vijesti / Flash | 27. 03. 2017. u 15:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u ponedjeljak da je za sutrašnju sjednicu Gradske skupštine uputio prijedlog da se spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, umjesto na Trgu koji nosi njegovo ime, podigne na javnoj površini Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice, koja predstavlja produžetak Lenucijeve potkove prema jugu.

Smatra da je s postojećom vizurom fontana, hortikulturnim uređenjem i urbanom opremom, to primjerena lokacija za spomenuk predsjedniku Tuđmanu.

Navedena lokacija je predložena i zbog toga što se u neposrednoj blizini, na Trgu Stjepana Radića, predlaže i podizanje "Spomenika domovini", dodao je.

Autor spomenika dr. Franji Tuđmanu je kipar Kuzma Kovačić, rekao je Bandić, dodavši da se osobno založio da Kovačić bude autor jer misli da taj likovni umjetnik "osjeća Tuđmana, živi Tuđmana, živi domovinu". Podsjetio je na Kovačićev "Oltar domovine" na Medvedgradu i sve što je u kiparstvu radio zadnjih 17 godina.

Gradski zastupnici na sutrašnjoj sjednici će odlučiti i o Bandićevu prijedlogu da se na javnoj površini na Trgu Stjepana Radića podigne Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića.

Podizanje spomenika dr. Franji Tuđmanu i "Spomenika domovini" financirat će se iz proračuna Grada Zagreba.

"Logično da prvi predsjednik neovisne i demokratske Hrvatske koji je bio na čelu pokreta koji je najjasnije izrazio ideju samostalne Hrvatske, koji je bio na čelu države kada je međunarodno priznata i koji je bio na čelu države kada je reintegrirana u svoje ZAVNOH-ovske granice, dobije svoj spomenik na najljepšem mjestu u Zagrebu", rekao je Bandi. A ne samo to, dodao je, " nego da gleda svoje djelo - Spomenik domovini preko puta, vis a vis".

Zagrebački gradonačelnik rekao je i da se "povijesna matrica, povijest Hrvatske kreće od katedrale (Stepinac), preko Jelačić placa, Zrinski, Starčević, Radić, Tuđman". A dolje niže su, kaže Bandić, gradski oci - spomenik gradonačelniku Zagreba Većeslavu Holjevcu.

Bandić je najavio da će do kraja travnja na Zrinskom trgu 9 biti postavljen i spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom i to kod tramvajskog stajališta na sjevernoj strani Zelenog vala, a južno od Zrinjevca.

Najavio je i postavljanje "Spomenika Holokaustu" između zgrade Glavnog kolodvora i Hrvatske pošte u blizini stare lokomotive. Rekao je da će vezano za postavljanje tog spomenika ovaj tjedan imati sastanak s Hrvatskim željeznicama oko imovinsko-pravnih odnosa, što je još ostalo nedefinirano i nakon toga idu u realizaciju i tog spomenika.

Najavio je da će se postaviti i spomen-bista Vladi Gotovcu na mjestu gdje je održao 'povijesni govor' 30. kolovoza 1991. ispred Doma Hrvatske vojske (tadašnje JNA), na Krešimirovom trgu. Uz ploču u zidu treba biti postavljen i gumb koji će omogućiti da se čuje Gotovčev govor na prosvjeda majki vojnika iz Hrvatske, koji su silom zadržani u ondašnjoj JNA.

Na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine bit će i Odluka o izmjeni Odluke o naknadi predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora. Bandić je rekao da je riječ o adekvatnim naknadama koje će dobiti sukladno povećanom obujmu posla i odgovornosti, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close