nema 'ako' i 'ali'
Merkel traži od Erdogana da joj se ispriča zbog usporedbe s nacistima
Turski predsjednik je pravio usporedbe jer Njemačka nije dozvolila turskim ministrima da se obraćaju turskoj dijaspori na njenom tlu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mora prestati uspoređivati njemačku Vladu s nacističkim režimom, izjavila je u ponedjeljak kancelarka Angela Merkel, javlja agencija dpa i podsjeća da su dvije zemlje u svađi zbog kampanje turske strane glede ustavnih reformi koje bi Erdoganu omogućile puno veće ovlasti.

"Moja izjava, da usporedbe s nacizmom koje dolaze od turske strane moraju prestati, znači da nema 'ako' i 'ali'", upozorila je Merkel na konferenciji za novinare.

To nije prvi put da je kancelarka Merkel to zatražila, s obzirom da je njena zemlja gotovo svakodnevno izložena verbalnim napadima Ankare, dodaje agencija.

Erdogan je u više navrata usporedio njemačku i nizozemsku vladu s nacističkim režimom, jer nisu dozvolile da na skupovima turske dijaspore sudjeluju turski ministri.

Njemačka zastupnica turskog porijekla Cemile Giousouf, iz redova Kršćansko-demokratske unije Angele Merkel, izrazila je zgražanje Erdoganovim izjavama i zatražila ispriku.

Po njenim riječima, takve izjave nanose štetu ugledu njemačkih Turaka i suživotu.

"Ako Erdogan ima imalo pristojnosti, ispričat će se kancelarki", kazala je Giousouf.

Ponedjeljak, 20. ožujka 2017. 18:17
A.M.
http://www.bljesak.info/rubrika/vijesti/clanak/merkel-trazi-od-erdogana-da-joj-se-isprica-zbog-usporedbe-s-nacistima/191149