Izostala potpora

Merkel skeptična o članstvu Turske u EU-u

Vijesti / Flash | 04. 02. 2014. u 21:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik turske vlade Recep Tayyip Erdogan danas su u Berlinu razgovarali o približavanju Turske EU-u, no pritom je izostala potpora Njemačke za pristupanje Turske Uniji, javili su njemački mediji.

Merkel je sa zadrškom reagirala na Erdoganovu molbu da Njemačka snažnije podupre europske ambicije Turske.

Njemačka vlada smatra da je ishod pristupnih pregovora Turske i EU-a i dalje otvoren, izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Erdoganom.

Merkel je posebno upozorila na pojedina poglavlja u pregovorima, primjerice na poglavlje 22 o regionalnoj politici. Njemačka očekuje da se pregovori o njemu intenziviraju. Međutim, naglasila je kako je i dalje skeptična kad je riječ o punopravnom članstvu Turske u EU-u.

Erdogan je uoči susreta izjavio kako očekuje snažniju potporu Njemačke u pregovorima s EU-om. Ne samo da Turska treba EU, nego i EU treba Tursku, istaknuo je tijekom govora u njemačkom Društvu za vanjsku politiku. Pritom je obećao da će Turska nastaviti provoditi reforme.

Turska je od 1999. kandidat za članstvo u Uniji, a pristupni su pregovori počeli 2005.

Prema Erdoganovim riječima, tursko gospodarstvo snažno raste, bruto domaći dohodak i izvoz višestruko su porasli, nezaposlenost je smanjena u toj zemlji koja ima gotovo 77 milijuna stanovnika. On smatra da veze Turske sa sjevernom Afrikom i Balkanom mogu povećati šanse za mir i stabilnost u tim područjima.

Također, istaknuo je da Njemačku i Tursku veže blisko partnerstvo. O tome, prema njegovim riječima, svjedoči intenzivna trgovinska razmjena, kao i oko pet milijuna Nijemaca koji svake godine odlaze na odmor u Tursku. Osim toga, u Njemačkoj živi tri milijuna ljudi podrijetlom iz Turske, podsjetio je Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close