Dugo očekivani sastanak

Merkel i Trump sastat će se uoči summita G20

Vijesti / Flash | 03. 07. 2017. u 14:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel planiraju se sastati u Hamburgu u četvrtak, uoči summita Grupe 20, priopćio je glasnovornik Angele Merkel.

''Sastanak s američkim predsjednikom planiran je prije summita G20, najvjerojatnije u ranim večernjim satima u četvrtak'', izjavio je glasnogovornik Steffen Seibert na brifingu za novinare u ponedjeljak.

Očekuje se da transatlanske razlike oko klimatskih promjena, trgovine, izbjeglica i ostala sporna pitanja buknu na summitu svjetskih čelnika iz velikih industrijskih sila i ekonomija u razvoju u sjevernom njemačkom lučkom gradu.

Prošlog se tjedna Merkel sastala s ključnim europskim čelnicima i najavila je da će se zalagati za klimatsku zaštitu i otvorena tržišta na sastanku s Trumpom, koji je objavio da će izvesti SAD iz pariškog klimatskog sporazuma i provodit će protekcionističku politiku "Amerika prije svega".

Merkel je izjavila prošlog četvrtka da su "razlike očigledne i bilo bi nepošteno pokušati ih zataškati.

Također je kazala da će američko napuštanje pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. učiniti Europu "odlučnijom nego ikada" na realizaciji uspješnog sporazuma.

Više od 20.000 policajaca bit će raspoređeno u Hamburgu tijekom sastanka, među čijim sudionicima će biti kineski predsjednik Xi Jinping, ruski Vladimir Putin i turski Recep Tayyip Erdogan.

Više od 30 antikapitalističkih prosvjeda zakazano je prije i nakon summita.

Dan prije summita G20, Trump će otputovati u Varšavu na summit sa čelnicima središnjei istočne Europe među kojima će vjerojatno biti mađarski tvrdokorni premijer Viktor Orban, koji je u svađi sa zapadnoevropskim čelnicima, posebno oko izbjegličkog pitanja, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close