Novi impulsi

Merkel i Macron najavili duboke reforme EU

Vijesti / Flash | 16. 05. 2017. u 10:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel i novi francuski predsjednik Emmanuel Macron žele Europskoj uniji dati nove impulse, a ako bi to bilo potrebno spremni su i na promjene europskih ugovora, rečeno je nakon susreta dvoje državnika u ponedjeljak u Berlinu.

"Mi možemo čitavom ovom projektu udahnuti novu dinamiku. Njemačkoj će na duge staze ići dobro toliko dugo dok je Europi dobro. A Europi će biti dobro jedino s jednom snažnom Francuskom", rekla je Merkel najavivši i neku vrstu plana, "road mapa", za reformske projekte unutar Europske unije.

Novi francuski predsjednik istaknuo je jake veze između Njemačke i Francuske i najavio zajedničku sjednicu vlada dviju zemalja još uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj u lipnju, te iznio ideju o "činu novog osnivanja Europe i euro zone", prenosi Hina.

"Nužnim i dubokim reformama Europske unije i zone eura potrebno je prionuti zajednički", rekao je Macron najavivši da će biti "otvoren, direktan i konstruktivan partner" Berlinu.

Oboje državnika je izjavilo kako su za potrebe provođenje temeljitih reformi otvoreni i za promjene Lisabonskog ugovora.

Kopirati
Drag cursor here to close