Upućen Apel

Memišević: Dayton je stvorio nefunkcionalnu BIH

Vijesti / Flash | 14. 12. 2016. u 18:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu uputilo je apel Vladi Sjedinjenih Američkih Država, Europskoj uniji, Europskom parlamentu, Vijeću Europe i Ujedinjenim narodima u povodu obilježavanja 14. prosinca, 21. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, "da podrže one snage koje se zalažu za promjenu Ustava BiH da bi BiH konačno postala funkcionalna država"

''Prije 21 godinu, 14. prosinca u Parizu, potpisan je mirovni sporazum kojim je nakon četiri godine masovnih ubijanja, masovnih protjerivanja, silovanja, deportacija u koncentracijske logore okončan napadački rat na nezavisnu i suverenu BiH i uspostavljen nepravedan mir. Politika etničkog čišćenja etablirana u projektu haškog osuđenika Radovana Karadžića nagrađena je stvaranjem etnički čiste teritorije Republike Srpske u koju se do danas vratilo samo pet posto prognanih nad kojima se svakodnevno krše ljudska prava'', kazala je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

Navela je da je Daytonskim sporazumom ''cementirana'' etnička podjela i tako razorena, u svim njenim dijelovima, multietnička BiH. Ustav koji je nastao u Daytonu, dodala je, stvorio je od BiH jednu nefunkcionalnu državu podijeljenu na dva entiteta, na čijem čelu su tri predsjednika, koja ima 14 vlada, deset županija, više od stotinu ministarstava i više od pola milijuna nezaposlenih.

''Zapadne zemlje nisu ništa učinile da promijene ustav koji je nametnut u Daytonu. Zato uz godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma upućujemo Vam apel da podržite one snage koje se zalažu za promjenu Ustava BiH da bi BiH konačno postala funkcionalna država i članica svih euroatlantskih institucija'', zaključila je Memišević, priopćeno je iz Društva za ugrožene narode za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close