Operativni stožer

Mektić: Summit je prilika da se pokažemo kao civilizirana zemlja

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 10:15 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić posjetio je Operativni stožer "SUMMIT 2017" uspostavljen od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH povodom održavanja sastanka premijera zapadnog Balkana.

Prema Mektićevoj izjavi novinarima, danas i jučer iz Sarajeva se šalje poruka da je BiH, nakon svih političkih kriza u zemlji i regiji, u stanju da se prikaže kao faktor stabilnosti.

Mektić je pohvalio predstavnike svih sigurnosnih agencija u BiH koje zajednički osiguravaju ovaj veliki skup.

"Ovo je izuzetno značajan summit i prilika da se pokažemo kao civilizirana zemlja. Pri posjeti Operativnom stožeru uvjerio sam se da najbolje funkcioniraju sve mjere i radnje na osiguranju summita - riječi su ministra sigurnosti."

U radu Operativnog stožera "SUMMIT 2017", koji se nalazi u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, sudjeluju predstavnici svih policijskih agencija u BiH, OSA-e, Oružanih snaga BiH i Službe za poslove sa strancima.

Inače, premijeri zemalja zapadnog Balkana okupili su se danas u Sarajevu na sastanku čiji je domaćin predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kako bi razgovarali o zajedničkim regionalnim projektima.

Cilj sastanka je približavanje zapadnog Balkana Europskoj uniji i razgovor o projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, a razgovarat će se i o suradnji u oblastima mladih i obrazovanja.

Sudionici sastanka su premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama.

Sastanku prisustvuje i tajnik EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano. Italija je domaćin summita zapadnog Balkana koji bi u srpnju trebao biti održan u Trstu.

Zvizdić je ranije kazao kako su mir i stabilnost najvažniji prioriteti zemalja ove regije te je najavio da će se s predstavnicima EU raditi na jačanju regulatornog okvira i formiranja jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu kako bi se stvorio bolji ambijent i kapaciteti za privlačenje stranih investicija.

Dodao je da će pokušati formirati zajedničke institucije i unije da bi unaprijedili trgovinsku razmjenu u regiji, te predložiti konkretne infrastrukturne projekte koji bi na summitu u Italiji trebali dobiti i konačnu potvrdu.

Kopirati
Drag cursor here to close