Konferencija u Sarajevu

Mektić: Agencije spriječile ulazak terorista u BiH

Vijesti / Flash | 23. 08. 2017. u 11:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da su sigurnosne agencije u BiH u utorak navečer spriječile ulazak u BiH stranog državljanina za koje postoje pouzdani podaci da je blizak 'Islamskoj državi' i drugim terorističkim organizacijama i grupama.

"Ta osoba je pokušala zloupotrijebiti liberalizaciju viznog režima, ali je otkriven na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, gdje je zadržan i potom vraćen u svoju matičnu zemlju", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Mektić nije mogao priopćiti državljanstvo ove osobe jer je, kako kaže, riječ o sigurnosno povjerljivim podacima o osobi za koju se zna da je opredijeljeni terorist, navodi Srna.

"Terorizam svaki dan postaje sve veća opasnost u svijetu, posebno u Europi. Postoji i stalna diskusija o tome je li BiH 'teroristička zemlja'. Poduzeli smo mnogo mjera da eliminiramo sve ono što se može nazvati terorističkom prijetnjom, a u posljednje vrijeme postignuti su zadovoljavajući rezultati kada je u pitanju prevencija terorističkih napada", kazao je Mektić.

S obzirom na bliske veze te osobe sa raznim radikalnim grupama u svijetu, kaže Mektić, ta osoba predstavlja opasnost po sigurnost BiH i njenih građana, i kao takva će biti budno praćena i neće joj biti dozvoljen ulazak u BiH.

Mektić je potvrdio da Ministarstvo sigurnosti BiH na svojoj internoj listi ima evidentiran određeni broj sumnjivih osoba koja se mogu dovesti u vezu sa radikalizmom i terorizom. On je naveo da su te osobe pod stalnom pratnjom sigurnosnih agencija u BiH.

Pojasnio je da postoji nekoliko 'watch listi' na kojima su osobe bliske terorističkim aktivnostima od kojih je jedna Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj je i nekoliko državljana BiH, ali je dodao da i BiH ima internu listu koju prolaze svi stranci koji ulaze u državu.

Mektić je najavio i aktivnosti koje će doprinijeti sprječavanju krijumčarenja oružja koje može biti upotrijebljeno u te svrhe te je naglasio da bh. institucije u skladu sa svojim mogućnostima prate i presreću sve moguće aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom.

Ministar sigurnosti danas je pozvao na zajedničko djelovanje i uspostavljanje koordinacijskog tijela kada je u pitanju borba protiv požara, ističući da Hercegovina gori gotovo cijelo ljeto, a civilna zaštita nema dovoljno kapaciteta niti opreme da odgovori na te izazove.

Mišljenja je da je važno raditi na prevenciji prirodnih katastrofa, kazavši da je izrađena i analiza sklonosti BiH prijetnjama prirodnih katastrofa poput poplava, požara, klizišta i potresa, ali je sada potrebno uložiti više novca da se zaštiti od katastrofa.

"Sada imamo milijunske štete, a svi bježe od proglašenja prirodne katastrofe jer bi se u tom slučaju morala nadoknaditi šteta građanima", stav je Mektića koji je pozvao građane da od države traže zaštitu, ali i sve institucije da ne politiziraju pitanje požara.

Osvrnuo se danas Mektić i na Tužiteljstvo BiH, ponovivši da nije u sukobu s tom institucijom nego da još uvijek nastoji ukazati na propuste koje prave i na zabrinjavajući statistički učinak pojedinih tužitelja te je problematičnim nazvao i podatak da je država u posljednjih pet godina isplatila tri milijuna KM osobama koje su bile u pritvoru, a sud ih naknadno oslobađao.

Kopirati
Drag cursor here to close