Strah od Trumpa

Meksiko strahuje da će Trump graditi deportacijske kampove uz granicu

Vijesti / Flash | 22. 02. 2017. u 20:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meksiko strahuje da će početi gradnja deportacijskih i izbjegličkih kampova uz sjevernu granicu ove zemlje u skladu sa planovima Trumpove administracije da započne deportaciju u Meksiko svih Latinoamerikaca i drugih osoba koje su ilegalno ušle u SAD preko Meksika, prenosi Independent.

Politika prethodne administracije u Meksiko je slala samo meksičke građane. Drugi migranti su vraćani u njihove domovine.

Sada bi, prema znatno izmijenjenoj politici koju je najavilo američko Ministarstvo nacionalne sigurnosti, migranti mogli biti prebačeni preko granice u opasno područje sa kojim oni nemaju nikakve veze dok njihovi zahtjevi za azilom ili postupci za deportaciju ne dođu na red u SAD-u. Američki dužnosnici se nisu izjasnili što očekuju da Meksiko uradi sa ovim osobama.

Jedini konsenzus koji zasad postoji u Meksiku o novoj politici Donalda Trumpa jeste da ova zemlja nije uopće spremna za takvu situaciju.

Nejasno je da li Sjedinjene Američke Države uopće imaju ovlaštenje da natjeraju Meksiko da primi državljane trećih zemalja.

Vlada Meksika se nije službeno oglasila o politici Ministarstva nacionalne sigurnosti SAD-a.

Međutim, novi veleposlanik Meksika u SAD-u Geronimo Gutierrez je rekao da je ta politika "očigledno razlog za zabrinutost u Ministarstvu vanjskih poslova, meksičkoj vladi i među svim Meksikancima."

Kopirati
Drag cursor here to close