? ?????? ???

Medvedev ukrajinskim čelnicima: Vaša vladavina završit će krvoprolićem

Vijesti / Svijet | 03. 03. 2014. u 06:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je sinoć na svojem Facebook profilu da su ukrajinski čelnici na vlast došli nelegalnim putem te da će njihova vladavina završiti "novom revolucijom" i novim krvoprolićem.

Medvedev je napisao da je Viktor Janukovič, premda praktično nema vlast, po ustavu legitiman predsjednik. Za nas Ukrajina nije skupina ljudi koji su prolijevajući krv na Majdanu preuzeli vlast kršeći ustav i zakone, istaknuo je Medvedev.

Njegove su primjedbe nastavak niza ruskih izjava u kojima se napada legitimnost prozapadne ukrajinske vlasti koja je uspostavljena nakon što je prije više od tjedan dana Janukovič napustio Kijev i u petak se pojavio u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je dobio odobrenje parlamenta da pošalje rusku vojsku u Ukrajinu radi zaštite ruskoga stanovništva u susjednoj državi.

Stanje na ukrajinskim granicama stabilno je, osim na Krimu, priopćio je Kijev. Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio invazijom na Ukrajinu, ondje je proglašena opća mobilizacija. Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu naredilo je stavljanje oružanih snaga u punu borbenu pripravnost. Novače se svi muškarci do 40 godina.

Ukrajina je objavila da deset ratnih brodova ukrajinske mornarice nije isplovilo iz krimske luke Sevastopolja nego je ostalo lojalno vladi u Kijevu. Ukrajina je iz dviju luka na Krimu, Kerča i Sevastopolja, povukla brodove obalne straže i preselila ih u Odesu i Mariupolj, što je znak da ruske snage završavaju svoju operaciju preuzimanja toga poluotoka.

Proruske snage, bez prolijevanja krvi, zauzele Krim

Proruske snage pokušale su razoružati manje ukrajinske kontingente. Neki ukrajinski zapovjednici odbili su predati oružje te su njihove baze u okruženju. Ruski vojnici ušli su i u radarsku bazu Sudaku te ukrajinski mornarički centar za obuku u Sevastopolju. Odnijeli su oružje i streljivo. Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Kijev za pokušaj otmice ministra policije Krima. U napadu je, prema neslužbenim izvorima, više osoba ranjeno.

NATO poziva na raspoređivanje međunarodnih promatrača

Osuđujemo rusku vojnu eskalaciju na Krimu. Pozivamo Rusiju i Ukrajinu da potraže mirno rješenje sukoba kroz dijalog i raspoređivanje međunarodnih promatrača. Ono bi se odvijalo pod okriljem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ili OESS-a (Organizacije za europsku sigurnost i suradnju), rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon devet sati dugog sastanka veleposlanika 28 zemalja članica NATO-a. Jedan dio sastanka je održan u nazočnosti predstavnika Ukrajine, zemlje s kojom je NATO potpisao partnerstvo, kao i s Rusijom.

Obama upozorio Putina, razgovarao i s Merkel

O Ukrajini su telefonski razgovarali američki i ruski predsjednik. Barack Obama upozorio je Vladimira Putina da je slanje vojske u drugu zemlju kršenje međunarodnih sporazuma i prijetnja miru i sigurnosti Ukrajine i regije. Zaprijetio je Moskvi daljnjom političkom i gospodarskom izolacijom. Ruski predsjednik ostao je ustrajan - spreman je štititi ruske interese na istoku Ukrajine.

Obama je razgovarao telefonski o ukrajinskoj krizi i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Istaknuo je potpunu nezakonitost upada Rusije u ukrajinski Krim.

Njemačka kancelarka Angela Merkel optužila je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je prekršio međunarodno pravo neprihvatljivom ruskom intervencijom u Ukrajini. On joj je odgovorio kako su poduzete ruske mjere bile prikladne imajući u vidu iznimno stanje. Suglasili su se kako će Rusija i Njemačka nastaviti konzultacije bilateralno i multilateralno tražeći normalizaciju stanja. Putin je prihvatio Merkeličin prijedlog da se uspostavi misija za utvrđivanje činjenica poput kontaktne skupine, možda pod vodstvom OESS-a kako bi se otpočeo politički dijalog, stoji u njemačkom priopćenju.

G7 osuđuje potez Rusije; prekinute pripreme za G8

Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, G7, osudile su ulazak Rusije u Ukrajinu i zasad prekinule pripreme za summit G8 na kojemu sudjeluje i Rusija i koji se trebao održati u lipnju u Sočiju.

Zemlje G7 zatražile su od Rusije da nastavi razgovore s Ukrajinom te da sva pitanja koja se odnose na ljudska prava i sigurnost pokuša riješiti izravno ili uz međunarodno sudjelovanje. U priopćenju se izražava potpora Ukrajini koja je zatražila financijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda za oporavak gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close