Protivljenje crkve

Mediji o Vučićevom nasljedniku: SPC ne želi gay predsjednicu vlade

Vijesti / Flash | 07. 06. 2017. u 11:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić završio je u srijedu dvodnevne konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka i koalicija o budućem premijeru, ali još nema pouzdanih naznaka tko bi mogao naslijediti Vučića na mjestu predsjednika srbijanske vlade.

Kao tri najozbiljnija kandidata u medijima se spominju ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, prvi potpredsjednik vlade i šef diplomacije Ivica Dačić te gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, prenosi Hina pisanje srbijanskih medija.

Nakon prvog dana konzultacija Vučić je izjavio kako Srpska napredna stranka (SNS), čiji je predsjednik, inzistira da premijer bude kadar naprednjaka, a predsjedništvo SNS najavilo je i sastanak o toj temi za danas popodne.

U međuvremenu, beogradski mediji tvrde da se izboru Ane Brnabić, navodno, protivi Srpska pravoslavna crkva zbog njezine spolne orijentacije, te da su vođa socijalista (SPS) Ivica Dačić i tajkun Bogoljub Karić lobirali kod SPC-a da utječe na izbor Dačića za mandatara.

Prema navodima lista Blic, sve do prije nekoliko dana Vučić je bio blizu odluke da vođenje vlade prepusti Ani Brnabić "zbog rezultata koje je u posljednjih devet mjeseci postigla", ali su se stvari počele mijenjati "nakon što je glavni tajnik Predsjedništva Nikola Selaković bio na sastanku s nekoliko vladika SPC-a".

"Na osnovu onoga što je dio vladika rekao bilo je jasno da se protive da to bude Brnabić. Također, bilo je jasno da je za neke utjecajne vladike u SPC-u najprihvatljivija opcija da Dačić bude novi šef vlade", piše Blic pozivajući se na neimenovane izvore.
Dačić je u međuvremenu ponovio raniju izjavu da mu dužnost premijera nije u planu.

"Ne odlučuju popovi, već Vučić", rekao je Dačić za Blic.

Večernje novosti navode kako čelništvo Srpske napredne stranke ne želi Dačića na mjestu premijera, inzistirajući da mandat za sastav vlade dobije netko iz redova naprednjaka, te da SPS Ivice Dačića, iako najveći koalicijski partner, ne treba imati veću ulogu u budućoj vladi od one koju ima sada.

Nakon Vučićeve formalne ostavke na mjesto premijera i preuzimanja dužnosti šefa države, zakonski rok za sastavljanje nove vlade je 30 dana, a očekuje se da Srbija dobije novog premijera i vladu do kraja lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close