Službeni stav

May u govoru o Brexitu odbacuje "parcijalno" članstvo u EU

Vijesti / Flash | 17. 01. 2017. u 10:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Velika Britanija neće zadržati "parcijalno" članstvo u EU kada napusti blok'', izjavit će premijerka Theresa May u svom dugo očekivanom govoru o Brexitu u čiji je uvid došao BBC.

Premijerka će danas poručiti ostalim europskim zemljama da Ujedinjeno Kraljevstvo želi "što je moguće slobodniju" trgovinu s njima, ali da neće biti "napola u i napola izvan" EU.

Očekuje se da njen govor uključuje nove nagovještaje da bi Britanija mogla napustiti jedinstveno tržište EU.

Downing Street je priopćio da će ona izložiti 12 pregovaračkih ciljeva.

Vlada je otkrila tek nekoliko detalja o tome što želi osigurati iz pregovora o Brexitu, koje je obećala pokrenuti do kraja ožujka. Laburisti su tražili od May da inzistira na sporazumu "koji radi u korist trgovine".

Tijekom obraćanja stranim veleposlancima u središtu Londona, May će reći da će Britanija biti "najbolji prijatelj i susjed našim europskim partnerima, ali i zemlja koja također doseže izvan europskih granica".

''Mi ćemo nastaviti biti pouzdani partneri, odlučni saveznici i bliski prijatelji. Želimo kupovati vaše robe, prodavati vam naše, trgovati s vama što je slobodnije moguće i međusobno surađivati kako bismo osigurali da smo svi sigurniji i prosperitetniji kroz kontinuirano prijateljstvo'', navodi britanska čelnica u govoru koji će održati danas.

Kopirati
Drag cursor here to close