ISIL-ovci

Maksimalna uzbuna u EU zbog terorista koji dolaze preko Balkana

Vijesti / Crna Kronika | 20. 03. 2017. u 07:29 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policije i službe sigurnosti zemalja Europske unije su stavljene u stanje maksimalne uzbune zbog prijetnje novih terorističkih napada islamskih ekstremista koji zbog poraza napuštaju tzv. Islamsku državu u Siriji i Iraku i nastoje "osobito preko balkanskih puteva" doći do zapadne Europe sa zadatkom da vrše atentate, piše talijanski list Repubblica.

List navodi da je "Europska unija blindirala svoje granice" osobito pošto je u zračnoj luci u Parizu ubijen islamski terorist koji je pokušao ubiti vojnike, policajce i putnike.

Repubblica podvlači da su sve sigurnosne snage EU u stanju najveće predostrožnosti, uključujući posebno Italiju koja se sprema 25. ožujka dočekati šefove država ili vlada EU koji se u Rimu sastaju kako bi obilježili 60. godišnjicu osnivanja Unije.

Zbog gubitka teritorija, teških vojnih poraza i njihovih uporišta u Raki i Mosulu pred padom, vođe tzv. Islamske države šalju svoje suborce u Zapadnu Europu da bi "udarili na Europu iznutra kao zmija repom", navodi rimski dnevnik i ukazuje na to da tzv. Kalifat Islamske države širi propagandu preko Interneta s porukom teroristima: "morate sijati smrt na Zapadu, ubijajte svugdje gdje ih nađete".

Repubblica se poziva na obavještajne izvore i kaže da je "sve više znakova da se razbijeni dijelovi ekstremista iz Iraka i Sirije nastoje vratiti u Europu, krećući se osobito duž balkanskih puteva gdje mogu računati na stare i nove podrške".

"Oni sebe smatraju sljedbenicima Hidžre, svetog odlaska Muhameda iz Meke u Medinu 622. godine, koji mu je omogućio da pobjegne od neprijatelja i ponovno okupi svoje ljude", navodi se u izvješću talijanskog dnevnika.

I, kako se dodaje, "to su borci koji ne smatraju da su doživjeli poraz i vjeruju u vjerski zadatak bez zazora, a riječ je o ratnicima prekaljenim u mjesecima rata i spremnim na sve".

Repubblica dodaje da ozbiljnu brigu i strah zadaje i činjenica da su porazi tzv. Islamske države dali novu snagu konkurentskoj islamističkoj mreži Al-Qaida, čiji borci sad sve žešće djeluju u Siriji i Libiji, a bude se i skrivene ćelije Al-qaide u Europi, prenosi Beta.

Analize obavještajnih i sigurnosnih službi pokazuju, zaključuje rimski list, da ekstremisti kamikaze ne prežu, ako nemaju vatrenog oružja, posegnuti za noževima, automobilima, kamionima s užasnim jedinim ciljem da ubijaju.

Kopirati
Drag cursor here to close