Bliski istok

Macron o izraelsko-palestinskim sukobima: Rješenje su dvije države

Vijesti / Flash | 16. 07. 2017. u 17:54 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u nedjelju na obnovu izraelsko-palestinskih pregovora kako bi se pronašlo rješenje utemeljeno na dvije države, Izraelu i Palestini.

U zajedničkom obraćanju novinarima ispred Elizejske palače s Benjaminom Netanyahuom, nakon njihovog prvog službenog susreta čije su glavne teme bile izraelsko-palestinski sukob, Iran, te stanje u Siriji, Macron je rekao da je ''Francuska spremna poduprijeti sve diplomatske napore koji idu u tom smjeru''.

''Izrael i Palestina morali bi moći živjeti jedni uz druge unutar sigurnih i priznatih granica s Jeruzalemom kao glavnim gradom'', naglasio je francuski šef države.

''Razmijenili smo mišljenja o tome i ja sam podsjetio na stajalište Francuske i svoje stajalište o tom pitanju'', dodao je. ''Zaista želim da se sve učini kako bi pregovori napredovali''.

Spomenuo je i implicitno kritizirao izraelsko naseljavanje, govoreći o potrebi poštivanja ''međunarodnog prava''.

Macron je nedavno primio u Elizejskoj palači i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i tada je izrazio potporu rješenju s dvije države te osudio izraelsko naseljavanje.

Što se tiče Irana, Macron je govorio o oprezu glede nuklearnog sporazuma. ''Premijer (Netanyahu) mi je izrazio svoju zabrinutost oko iranskog režima. Ja sam mu rekao da smo mi oprezni, posebno oko stroge provedbe nuklearnog sporazuma potpisanog 2015.'', rekao je Macron.

Osim toga, francuski je predsjednik rekao da dijeli izraelsku zabrinutost oko naoružavanja Hezbolaha, libanonskog šijitskog pokreta koji podupire Iran.

Kopirati
Drag cursor here to close