Politički konsenzus

Lunacek: Ne postoji dokument, ali priznanje Kosova je uvjet Srbiji za EU

Vijesti / Flash | 01. 03. 2015. u 12:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Potpredsjednica Europskog parlamenta Urlike Lunacek izjavila je danas da će u njezinom narednom izvješću o Kosovu pisati da je postignut izvjestan napredak kada je riječ o sjeveru pokrajine, ali i dodala da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uvjet za ulazak Srbije u Europsku uniju.

"Za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali je to politički konsenzus -normalizirani odnosi s Kosovom i na kraju i priznavanje Kosova bit će uvjet za ulazak Srbije u EU", rekla je Lunacek u intervjuu Kuriru, prenosi Tanjug.

Ona je podvukla da EU više nikada neće prihvatiti novog člana koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice, kako što je uradila s Ciprom.

Govoreći o svom izvješću, Lunacek je rekla da će u njemu pisati da je postignut izvjestan napredak kada je riječ o sjevera Kosova, naročito sa izborima za gradonačelnike i povećanjem broja projekata koje na sjeveru financira EU.

"Naglašavam potrebu da se nastavi s osnivanje zajednice srpskih općina, što bi trebalo učiniti suvišnim daljnju potrebu za netransparentnim paralelnim strukutrama", kazala je Lunacek.

Kopirati
Drag cursor here to close