Sigurni u uspješnost

Lukšić: Crna Gora je naredna članica EU, možemo savladati izazove i iskoristiti potencijale

Vijesti / Flash | 29. 01. 2014. u 16:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i šef diplomacije Igor Lukšić izrazio je danas očekivanje da će ta država biti prva iduća članica Europske unije (EU), dodajući da integracije zapadnog Balkana nemaju alternative, prenosi Tanjug.

Ulazak u EU je najbolji okvir kroz koji Crna Gora može prevazići sve izazove, kao i iskoristiti sve potencijale. Mi smo svjesni koliko će težak biti taj put, ali smo i sigurni u uspješnost te misije, kazao je on u Muenchenu.

Lukšić je govorio na okruglom stolu na temu Crna Gora na putu ka EU - šanse i izazovi, u organizaciji Društva za jugoistočnu Europu.

On je, kako javljaju podgorički mediji, naveo da je Crna Gora, otvaranjem poglavlja 23 i 24 na početku pregovora s EU, ustanovila novu praksu u integracijskom procesu.

To je novo načelo koje nije ustanovljeno zbog Crne Gore, već zbog prethodnih iskustava EU u pristupnim pregovorima. Reforma pravosuđa je zahtjevna i dugo traje, a Crna Gora je već pokazala potpunu posvećenost tim reformskim procesima, kazao je Lukšić.

Po njegovim riječima, europske integracije zapadnog Balkana nemaju alternativu, navodeći da to područje nije raskršće, već dio EU.

''Zato se moramo povezati, ujediniti snage, kako bi cijela regija brže i bolje napredovala na europskom putu", istaknuo je Lukšić.

Govoreći o NATO integracijama, on je kazao da je Crna Gora napravila velike pomake na tom putu i da na osnovu dostignutog može očekivati pozivnicu za članstvo na narednom summitu Alijanse.

Upitan kako pomiriti veliku nazočnost Rusije u Crnoj Gori kroz investicije i aspiracije Podgorice ka NATO-u, Lukšić je rekao da u Crnu Goru ulažu i druge države, a da je Rusija najprisutnija u turizmu kroz dolazak velikog broja turista iz te države.

On je istaknuo da je, što se tiče aspiracija Crne Gore ka NATO-u, to u svim razgovorima s ruskim dužnosnicima ponovljeno.

"Ulazak u Alijansu je naš vanjsko-politički prioritet, a svi znamo odnos Rusije prema širenju NATO-a, ali Crna Gora je tu odluku donijela u svom najboljem interesu. Možda oni misle da to nije najbolji izbor, ali mi smo tako odlučili. To je, po mom uvjerenju, najbolja odluka i za cijelu regiju", kazao je Lukšić.

Kopirati
Drag cursor here to close