Veliki problem

Loša infrastruktura: Granični prijelazi u izuzetno lošem stanju

Vijesti / Flash | 04. 05. 2017. u 05:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na pojedinim graničnim prijelazima za pogranični promet, kao što Mokronozi, Plazikur, Vir, Orahov Do, Radež i Meštrovac, ne postoje temeljni infrastrukturni uvjeti za obavljanje graničnih provjera'', kazao je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić odgovarajući na pitanje o stanju infrastrukture na graničnim prijelazima.

Naime, uz kroničan nedostatak policajaca, trenutačno ih nedostaje više od 460, Granična policija BiH suočava se s lošom infrastrukturom graničnih prijelaza, što dodatno otežava njezin rad.

Ovaj problem dodatno je izražen ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju. Ipak, rukovodstvo Granične policije BiH u ovom je slučaju nemoćno, piše Večernji list.

Naime, Granična policija BiH nema gazdinstvo nad graničnim prijelazima. Sukladno odredbama Zakona o graničnoj kontroli, Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) nadležna je za izgradnju, dogradnju, obnovu, upravljanje i održavanje objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima.

''Nekoliko puta smo alarmirali nadležna tijela da infrastruktura na samo 20% graničnih prijelaza ispunjava standarde potrebne za kvalitetno i učinkovito obavljanje graničnih provjera'', ističe Galić.

Naglašava kako je posebice alarmantno stanje zbog loše infrastrukture na međunarodnim graničnim prijelazima Doljani, Trebimlja, Ivanjica, Deleuša, Hum, Vitina, Metaljka, Ustibar, Uvac i Ripač.

 

Kopirati
Drag cursor here to close