Pirić

Lokalni izbori koštat će oko 12 milijuna KM

Vijesti / Flash | 04. 04. 2012. u 09:44 M.U.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu s Izbornim zakonom BiH, Središnje izborno povjerenstvo BiH će početkom svibnja raspisati redovne lokalne izbore koji se trebaju održati u prvom tjednu listopada, kazala je danas za Agenciju Fena glsnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić.

Po njenim riječima, izbori se provode za načelnike općina i općinska vijeća, odnosno skupštine općina.

- Točnije, birat će se 139 načelnika i gradonačelnik Banje Luke, a poznato je da se izravno ne bira gradonačelnik Brčko Distrikta i gradonačelnik Grada Mostara, kazala je Pirić.

Također, dodala je, birat će se 140 skupština općina, odnosno općinskih vijeća, Skupština Brčko Distrikta BiH i Gradsko vijeće Grada Mostara, ukoliko se do tada riješi pitanje Mostara.

- Kada su u pitanju aktivnosti SIP-a BiH, zatražili smo da se iz proračuna institucija BiH izdvoji 4,3 milijuna KM. To su sredstva potrebna za naše aktivnosti, za tiskanje glasačkih listića, pakovanje, distribuciju izbornog materijala u zemlji, za glasače izvan BiH. Zatim, tu su sredstva potrebna za provođenje info-kampanje, izradu spotova, džinglova, rad glavnog centra za brojanje, itd., kazala je Pirić.

Po njenim riječima, osim tih sredstava bit će potrebno da i općine iz svojih proračuna za uređenje biračkih mjesta, za rad općinskih izbornih komisija i neke druge troškove, izdvoje oko četiri milijuna KM.

- Na tu sumu treba dodati i plaćanje biračkih odbora, što za vrijeme lokalnih izbora plaćaju općine, tako da bi i to moglo koštati oko tri i pol, četiri milijuna KM, što znači da bi ukupno izbori mogli koštati negdje oko 12 milijuna KM, kazala je Pirić.

Dodala je da SIPBiH uobičajeno, s donošenjem odluke o raspisivanju lokalnih izbora, donosi i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti kojim će biti točno precizirani rokovi za prijavu i ovjeru političkih subjekata za sudjelovanje na izborima, kandidata, zatim rokovi za registraciju birača, precizni rokovi za početak izborne kampanje, objava rezultata, preliminarnih, zatim utvrđenih...

- Mi već radimo na pripremi za lokalne izbore. Raspisan je već međunarodni natječaj za tskanje i pakovanje glasačkih listića. Raspisan je i natječaj za uslugu izrade spota i džingla za informativnu kampanju birača, kazala je Pirić.

Kopirati
Drag cursor here to close