Haaške teme

Logoraš iz Mostara odgovorio predsjednici Kitarović

Vijesti / Politika | 11. 09. 2017. u 08:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da će drugostupanjskom presudom Haaški sud bivšim čelnicima Herceg-Bosne potvrditi Udruženi zločinački poduhvat kako bi se na neki način barem zadovoljila pravda'', rekao je za N1 Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.

Naime, u nedjelju je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tijekom gostovanja u emisiji TNT na televiziji N1 izjavila kako će Haaški sud "izgubiti kredibilitet" ukoliko se drugostupanjskom presudom bivšim čelnicima tzv. Herceg-Bosne potvrdi Udruženi zločinački poduhvat.

Grabar Kitarović je ovaj slučaj usporedila sa Slobodanom Milioševićem, nakon čije je smrti obustavljen postupak u Haagu. Isto tako navodi, nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko, nisu među živima, pa smatra da su na Sudu duhovi koji se ne mogu braniti.

Nožić je ove izjave hrvatske predsjednice ocijenio kao politiziranje.

"Kada su išle presude protiv Srbije i bivših časnika JNA tada je za Hrvatsku Haaški sud bio legalan i priznat, a sada bi kao trebao izgubiti kredibilitet", objašnjava Nožić.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar se nada da će Haaški sud potvrditi prvostupanjsku presudu protiv Prlića i drugih.

"Kao laik, kao čovjek koji je bio 11 i po mjeseci u logorima HVO-a mislim da će biti potvrđeno kako bi se barem na neki način zadovoljila pravda", zaključio je za N1.

Podsjećamo Grabar Kitarović je rekla kako ne želi prejudicirati, ali sud bi u tom slučaju izgubio svaki kredibilitet.

''Uzmimo jednostavno činjenice, Slobodan Milošević je optužen pred sudom u Haagu, njegovom smrću je završio postupak. U ovom slučaju imamo hrvatske državnike, od predsjednika Tuđmana, do tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, načelnika glavnog stožera Bobetka, koji su već godinama bili preminuli prije samog postupka i na neki način govoreći kolokvijalnim jezikom na sudu su duhovi koji se ne mogu braniti. Hrvatskoj je onemogućeno da bude prijatelj suda. Nadam se da će sudbeno vijeće odbaciti taj dio optužnice i nadam se da će naravno cijelo rješenje biti drugačije, da neće biti nikakvog zločinačkog udruživanja. Kada smo ulazili u formiranje Međunarodnog suda za ljudska prava jedna od poanti je bila spriječiti optuživanje cijelih naroda, cijelih etničkih skupina za zločine i te zločine individualizirati i pojedincima suditi za individualne zločine koji se mogu dokazati. Sve drugo su nekakve hipoteze za koje sud nije ovlašten, da postavlja neka politička pravila, da sudi i pogotovo ne da mijenja povijest. Apsolutno treba odbaciti takvu kvalifikaciju optužnice i držim da treba djelovati, često govorim u svom diplomatskom djelovanju i objašnjavam drugim državama kakve to opasne presedane postavlja u međunarodnome pravu i u svakom slučaju ćemo nastaviti razgovarati u okviru UN-a i Vijeća sigurnosti. Idemo pričekati kakvo će biti rješenje jer takva jedna odluka ne bi pridonijela dobrosusjedskim odnosima na ovom području", rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close