Veliki skandal

Liječnik vlastitom spermom umjesto izabranog donora začeo dvadesetak djece

Vijesti / Flash | 21. 06. 2017. u 05:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca rođena nakon in-vitro oplodnje u klinici za plodnost u Nizozemskoj u središtu skandala zbog sumnjivih postupaka sada će imati pristup svojim predmetima, izjavila je nizozemska ministrica zdravlja Edith Schippers.

Jan Karbaat, direktor banke sperme klinike MC Bijdorp u Barendrechtu i liječnik koji je umro početkom travnja u dobi od 89 godina, optužen da je dao vlastitu spermu umjesto izabranog donora i na taj način začeo dvadesetak djece, piše Hina.

U pismu koje je u ponedjeljak navečer ministrica uputila donjem domu parlamenta je obznanila da će arhive te klinike, sada zatvorene, biti prebačene i povjerene jednom sveučilišnom medicinskom centru gdje će, nakon dobivanja dozvole, biti dostupne.

"Htjela sam da predmeti budu sačuvani jer je važno da djeca donora imaju priliku saznati koje im je podrijetlo", napisala je ministrica. Istražitelji "savjetuju djeci donora da ne pokušavaju vidjeti predmete, jer će pronaći više pitanja nego odgovora", upozorila je.

Oni koji ipak ne žele odustati moraju pisati nizozemskoj organizaciji Fiom. Ovog mjeseca je sud u Rotterdamu dozvolio uzimanje DNK uzorka s osobnih predmeta Jana Karbaata.

Tu analizu je tražilo 22 Nizozemaca rođenih nakon in-vitro oplodnje te njihovi roditelji. Karbaatov centar je zatvoren 2009. zbog administrativnih nepravilnosti. On je mijenjao podatke i opise donora sperme i nije poštivao maksimalni broj od šestero djece pod donoru.

Kopirati
Drag cursor here to close