Ćelovina

Liječnici ne žele u mostarski zatvor

Vijesti / Flash | 12. 06. 2017. u 09:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da liječnicima nije nimalo atraktivna služba u zatvorima, pokazuje primjer iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Mostar, u koji se na raspisane natječaje radno mjesto liječnika u nekoliko navrata nitko nije javio, objavio je Dnevni avaz navodeći kako se samo jednom prijavio jedan liječnik, ali bez licence.

Avaz navodi kako, usprkos tome, KPZ Mostar u kojem je trenutno 156 zatvorenika, posjeduje moderno opremljenu ambulantu i stacionar za smještaj, kapaciteta osam zatvorenika koji imaju zdravstvene probleme.

Iako godinama ''love'' liječnika, kako je rekao direktor KPZ-a Mostar Romeo Zelenika, angažirali su, po ugovoru o djelu, tri liječnika opće prakse, neuropsihijatra i stomatologa.

''Liječnik opće prakse dolazi svaki dan, a neuropsihijatar i stomatolog jednom tjedno. I mi bismo voljeli da imamo stalno uposlenog liječnika, ali, jednostavno, na natječaje nam se nitko ne javlja. Prema uvjetima za natječaj, osim, naravno, završenog medicinskog fakulteta, kandidat mora imati minimalno tri godine staža. Naravno da svaki doktor graditi svoju karijeru, a dolaskom u zatvor postaje državni službenik i, praktično, nema napretka u struci'', rekao je Zelenika.

U stacionaru je trenutno šest osoba, a uglavnom se radi o onima koji su tu zbog postoperativnog tretmana. Operativni zahvati, govori Zelenika, izvode se u bolnicama i, praktično, naglašava on, skoro svaki dan imaju nekog od zatvorenika na bolničkom liječenju, što iziskuje velike troškove. Svim ovisnicima o drogama koji su ''iza brave'' dostupna je metadonska terapija.

Kako kaže zamjenik direktora Anel Ćurić prije dvije godine su s Centrom za prevencije i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar sklopili sporazum i ta priča se, naglašava, pokazala vrlo uspješnom.

''Svakog četvrtka uposlenici Centra dolaze i testiraju ovisnike i definitivno, metadonska terapija se pokazala vrlo pozitivnom za našu ustanovu. Mogućnosti zloupotrebe su minimalne, jer kroz ovaj vid liječenja automatski ih držimo pod kontrolom. Trenutno je njih šest uključeno u ovaj program'', rekao je za Avaz Ćurić.

Kopirati
Drag cursor here to close